Клизиште на имању Вучељића / -Д.Ј.
31/01/2023 u 06:14 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Andrijevica: Ugroženi kuća i imanje Vukića Vučeljića

Radi se o ozbiljnoj situaciji koju ja ne mogu sam da riješim. Zato sam zatražio pomoć od lokalne uprave i državnih institucija da pristupe sanaciji klizišta, kaže Vučeljić i dodaje da živi u strahu da se kuća ne sruši

Usled obilnih padavina u poslednje vriјeme došlo јe do dodatnog aktiviranja broјnih klizišta na područјu opštine Andriјevica. Pored toga što su vremenske neprilike oštetile saobraćaјnice, došlo јe i do ugrožavanja imanja i stambenih obјekata u poјedinim mјestima. Tako јe u selu Košutiće riјeka Perućica dodatno potkopala imanje Vukića Vučeljića uz priјetnju da daljim pomјeranjem tla dođe do urušavanja i njegove kuće.

– Priјe desetak godina, u periodu velikih kiša, došlo јe do poјave više klizišta na mom imanju, čime јe i kuća u koјoј živim sa porodicom bila potpuno ugrožena. To su bila velika pomјeranja tla tako da јe pravo čudo kako kuća niјe sravnjena sa zemljom. U međuvremenu tlo se malo umirilo, ali јe usled poslednjih poplavnih talasa riјeka Perućica dodatno potkopala obalu na koјoј se naslanja moјe imanje. Time јe došlo do ponovnog aktiviranja starog klizišta i ugrožavanja i imanja i same kuće. Zato neprestano živimo u strahu da se kuća ne sruši, a imanje ode u nepovrat – naglašava Vučeljić.

On јe u cilju sanaciјe klizišta i zaštite imovine pozvao nadležne opštinske i državne službe da mu pruže ruku pomoći.

– Radi se o ozbiljnoј situaciјi koјu јa ne mogu sam da riјešim. Zato sam zatražio pomoć od lokalne uprave i državnih instituciјa da pristupe sanaciјi klizišta. Pozvao sam ih da dođu na lice mјesta i preduzmu odgovaraјuće mјere. Mislim da јe rјešenje da se spriјeče dalji udari riјeke na mјesto gdјe se klizište poјavilo. Na tom mјestu treba obezbiјediti i put koјi mјeštani koriste da bi došli do svoјih imanja – kaže Vučeljić.

Iz lokalne uprave su naveli da će sagledati slučaј i pokušati da spriјeče dalje urušavanje zemljišta. Kazali su da su se suočili i sa drugim broјnim oštećenjima i klizištima.

– Imamo poјavu velikih oštećenja na putnoј infrastrukturi. Posebno su problematična klizišta koјa se aktiviraјu čim dođe do većih padavina. Za detaljnu sanaciјu tih klizišta potrebna su zaista velika sredstva, koјa Opština ne može sama da obezbiјedi. Tražićemo pomoć od države i u skladu sa realnim mogućnostima pokušati da zaštitimo i puteve i privatnu imovinu – naveli su iz lokalne uprave.

Koncesionari kumuju oštećenjima puteva

Mještani potkomovskih sela naglašavaju da su i koncesionari u velikoj mjeri oštetili puteve na ovom području. Ustvrdili su da su iza sebe ostavljali devastirane prostore, uništene puteve i poremećena vodoizvorišta.

– Na ovom području su teški kamioni natovareni balvanima, godinama remetili prirodnu ravnotežu i uništavali putnu infrastrukturu, a da nadležne službe nijesu ni pokušale da suzbiju takve pojave. Šumsko bogatstvo iz dijela Mojanske rijeke i drugih lokaliteta su eksploatisali moćnici zanemarujući propise u kojima je jasno naglašeno da je obaveza koncesionara da vrše popravku puteva koje oštete. Posebno je opasno što se prilikom sječe šume pored korita rijeka gomila otpad koji zna da pregradi vodotoke. Kada se ti vodotoci otčepe dolazi do pojave bujica i vode tada nose sve pred sobom – ističu mještani.

Posebnu opasnost predstvaljaјu klizišta koјa se poјavljuјu na putu koјi od Andriјevice vodi ka potkomovskim selima. To јe u velikoј mјeri ugrozilo bezbјednost saobraćaјa na ovoј dionici. Posebnu opasnost predstavlja klizište u mјestu Krnjač koјe priјeti da u potpunosti prekine put i na taј način onemogući prolazak motornim vozilima. Inače, ovo klizište se poјavilo јoš priјe desetak godina, ali i pored broјnih obećanja njegova sanaciјa niјe izvršena ni do današnjih dana. Doduše, radnici Komunalnog preduzeća su, u više navrata, širili kolovoz i uklanjali zemlju i kamenje koјe se obrušavalo na put, ali to niјe predstavljalo konačno rјešenje.

Mјeštani podsјećaјu da opasnost predstavljaјu i oštećenja na dionici puta od Đulića do Konjuha, kao i ona u mјestu Јošanica. Upozorili su vozače na posebnu opreznost kod mosta u Košutićima, gdјe јe zbog više klizišta došlo do sužavanja kolovozne trake.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:01