/ FOTO: D.S.
26/09/2022 u 12:53 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bar: Oko 350.000 eura za uređenje dvorišta ispred dvije srednje škole

Raičević je najavio i konkretne aktivnosti - raspisivanje konkursa za izbor najboljeg idejnog rješenja, koji će pratiti početak građevinskih radova, već u prvim mjesecima naredne godine

Budžetom Opštine Bar za 2023. godine trebalo bi da bude izdvojeno oko 350 hiljada eura za uređenje dvorišta ispred Gimnazije „Niko Rolović“ i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Skoro četiri godine ovo dvorište je u neadakvatnom stanju i čeka kompletnu sanaciju. Nakon događaja iz januara 2019. godine, kada se počelo, a potom i odustalo od gradnje vrtića na ovoj parceli u DUP-u Topolica I, dvorište je sanirano, ali ne na adakvatan način. Opština Bar, kako je naveo danas predsjednik Opštine Dušan Raičević, spremna je, da „ovaj prostor konačno uredi i preuzme punu odgovornost i za uređenje i za održavanje ovih zelenih površina“. Raičević je najavio i konkretne aktivnosti - raspisivanje konkursa za izbor najboljeg idejnog rješenja, koji će pratiti početak građevinskih radova, već u prvim mjesecima naredne godine.

Ovaj prostor konačno će dobiti onu dimenziju koju mora da dobije i biće definisan kao zelena oaza našeg grada, poručio je predsjednik Opštine Bar.

- Problematika samog uređenja nastala je nakon odluke Vlade Crne Gore da se odustane od planova koji su bili vezani za izgradnju vrtića u zahvatu DUP-a Topolica I, na urbanističkoj parceli 4. Nakon odustajanja Vlade Crne Gore i resornog ministarstva, ostala je obaveza svih nas, a dominantno onih koji upravljaju ovim prostorom da lokalitet urede na adekvatan način. Do sada su sve aktivnosti koje su realizovane sprovođene upravo od strane titulara, odnosno Vlada Crne Gore, Ministarstva prosvjete i Uprave za javne radove, koja je bila ranije zadužena ranije i za izgradnju i za projekte sanacije ovog područja, a koja je realizovana na jedan prilično neadekvatan način, čemu svjedoči sadašnje stanje ovog lokaliteta“, podsjetio je predsjednik.

Raičević ističe da je Opština Bar „još 2019. godine, nakon upućene inicijative od strane Uprave za javne radove i projekta sanacije samog lokaliteta, ukazivala na određene probleme i nedostatke samog projekta“.

- Tu prije svega mislim na neadekvatno planiranje i pejzažnu arhitekturu i ono što smo ukazivali više puta, ticalo se neadekvatnog tretmana zalivanja zelenog fonda koji je posađen 2019. godine. S obzirom da vrijeme prolazi, prostor je u neadekvatnom stanju, odlučili smo da iskoristimo zakonske mogućnosti koje su definisane kroz član 223., stav 5. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, a sve to vezano je za izmjene i dopune odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa, koju je SO Bar usvojila na sjednici 28. 6. 2022. godine. Nakon usvajanja ove odluke, kojom se stvaraju pretpostavke da predsjednik Opštine kroz ovaj mehanizam može donijeti Odluku o izgradnji objekta od opšteg interesa, obratili smo se na četiri adrese – Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja, Ministarstvu prosvjete, Gimnaziji „Niko Rolović“ i Ministarstvu finansija – kaže Raičević.

Kako kaže , prvi dopisi na četiri pomenute adrese upućeni su 1. jula ove godine, sa zahtjevom za davanje saglasnosti za donošenje Odluke o određivanju lokacije, sa elementima urbanističko-tehničkih uslova, za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekta od opšteg interesa.

-Prvi dopis je upućen 1. jula, a prvi odgovor je os strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koji potpisuje ministarka Ana Novaković Đurović, gdje se između ostalog zauzima pozitivan stav i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Od tada, uputili smo više urgencija prema Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu finansija i Gimnaziji „Niko Rolović“, konkretno, govorimo o 4 upućene urgencija, a posljednja je upućena 6. septembra, i odgovor koji nam je proslijeđen je jedino upućen od strane Ministarstva finansija,u kom nas obavještavaju da su naš zahtjev uputili prema Upravi za katastar i državnu imovinu, i od njih očekujemo konkretne odgovore. Sa drugih adresa nismo dobili piozitivan stav“, pojasnio je Raičević, i dodao da je u petak, 23. septembra donio Odluku o izgradnji objekta od opšteg interesa.

-Njime se definiše buduća izgradnja zelene površine, parkovske površine kao integralnog dijela školskog dvorišta Gimnazije i o istoj informisao oba ministarstva u nadi da će zauzeti pozitivan stav po pitanju naše inicijative“, kazao je Raičević.

Ovo je prvi korak ka konačnom rješavanju ove problematike.

-Naše su želje da u nacrtu budžeta Opštine Bar za 2023. godinu, planiramo sredstva u iznosu ne manjem od 350 hiljada eura za izgradnju zelene parkovske površine sa svim pratećim sadržajima, da ovaj projekat bude inkorporiran u Program uređenja Opštine Bar za 2023. godinu, da preuzmemo punu odgovornost i za uređenje i za održavanje ovih površina. Zaista želim da vjerujem da će Ministarstva zauzeti pozitivan stav i da ćemo time djelimično štetu koja je nastala 2019. godine“, kazao je Raičević.

Prema njegovim riječima ovo je za mnoge građane, pa i za njega lično, ovo više nego emotivna tema.

-Posebno sa aspekta svih događaja koji su nas pratili u februaru 2019. godine, gdje sam imao veliki broj prijatelja koji su bili na strani koja je ukazivala na brojne probleme… Ono na šta želim takođe da istaknem je da je odgovornost predsjednika Opštine da učini sve što je u njegovoj mogućnosti, a tiče se rješavanja problematike sa kojom se naši sugrađani susreću evo već 4 godinu nakon što je odlučeno da se stane sa izgradnjom vrtića. Podsjećanja radi, Opština Bar je 2019. godine, predložila alternativnu lokaciju i time preuzela prvi korak u pravcu rješavanja ove problematike. Međutim, skoro 4 godine nakon te naše inicijative, shodno zakonu zadovoljen je samo prvi preduslov, s obzirom da ste upoznati sa tim da je okončan postupak kroz konkurs za najbolje idejno arhitektonsko rješenje, ali smo daleko od procedura koje prethode glavnom projektu i raspisivanju izvođačkog tendera – podsjeća  Raičević.

Radovi na uređenju dvorišta Gimnazije „Niko Rolović“ i Ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru mogli bi početi u prvim mjesecima naredne godine. U ovom trenutku, ovo je, kako je pocrtao Raičević, jedina zakonska mogućnost koju Opština Bar.

-Sve to vezano je za Zakon o planiranju i izgradnji objekata, Član 223., Stav 3. To je ono što smo smatrali da je jedina zakonska mogućnost, u ovom trenutku, s obzirom da ste upoznati sa jednom problematikom, a tiče se oduzimanja nadležnosti lokalnim upravama da planiraju prostor onako kako one procjenjuju da je najbolje. Od 2018. godine, te nadležnosti lokalnih uprava su oduzete, i mi smo nastojali da kroz određene inicijative upućene prema resornom ministarstvu zatražimo i zahtijevamo izmjenu i dopunu planskih dokumenata. Više puta smo to radili 2019. godine, manje-više nakon svakog upita koji su bili upućeni od strane resorsnog ministarstva, a ticale su se potrebe za izmjenom planske dokumentacije mi smo potencirali da je izmjena i dopuna DUP-a Topolica I jedan od prioritetnih planskih dokumenata, prije svega zbog ove problematike. Do danas, nijedna od tih inicijativa nije prihvaćena i smatrali smo da je ovo jedini trenutno model koji zakon prepoznaje, a tiče se što skorijeg početka radova na predmetnoj lokaciji – dodaje  Raičević.

Lokalna uprava sada čeka jasan stav titulara, odnosno vlasnika predmetnog zemljišta.

-Do sada, ponavljam, jedini pozitivan stav je zauzet od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Očekujemo i želimo da vjerujemo da će Ministarstvo prosvjete zauzeti jednako pozitivan stav i da će se time stvoriti pretpostavke da možemo da idemo u pravcu raspisivanja javnog konkursa. Ukoliko taj pozitivan stav bude proslijeđen Opštini Bar narednih dana, stvorene su sve pretpostavke u pravcu formiranja konkursnog žirija, raspisivanja samog konkursa i u skladu sa pravilnikom, odnosno u skladu sa zakonskim normama da dođemo što skorije do najboljeg idejnog arhitektonskog rješenja. Vjerujem da to možemo sve završiti u narednih dva mjeseca i sa radovima početi početkom naredne godine, nakon usvajanja budžeta“, naglasio je Raičević.

Shodno nadležnostima lokalne samouprave, žiri će imati sedam članova, a  poziv će za članstvo u žiriju biti upućen predstavnicima Inžinjerske komore, Arhitektonskom fakultetu, ali i svim NVO koje djeluju na području Bara i Crne Gore, a koje bi mogle da daju doprinos da se dođe do najboljeg arhitektonskog rješenja.

- Nastojaćemo da konkurs organizujemo na što transparentniji način, tražićemo da građani aktivno učestvuju, kako bi ovaj projekat bio realizovan shodno našim očekivanjima – kaže Raičević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:22