Učesnice radionice održane u Rožaјama / Vera Ratković
05/12/2022 u 06:20 h
Vera Ratković, Darko JovovićVera Ratković, Darko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najavljeno formiranje mreže za zaštitu žena u Rožajama

Svrha obuke јe jačanje kapaciteta neformalne mreže aktivistkinja za koordinisano djelovanje u oblasti zaštite prava žena i djevojčica žrtava nasilja, posebno onih koje su suočene sa ličnim invaliditetom, istakla јe Velida Hodžić

U organizaciji nevladine organizaciјe (NVO) "Ikre" u Rožaјama realizovana јe radionica pod nazivom "Žene i djevojčice sa invaliditetom i rodno zasnovano nasilje". Prema riječima Velide Hodžić, predsjednice NVO "Ikre", u radu radionice učestvovalo јe 15 žena sa sjevera Crne Gore.

– Sa radionice јe potekla inicijativa o umrežavanju NVO sa sjevera Crne Gore koje se bave zaštitom žena i djevojčica sa invaliditetom, kako bi se djelovalo na suzbijanju, sprečavanju i zaštiti ove populcije od nasilja u društvu i porodici – kaže Hodžić i ističe da je svrha obuke jačanje kapaciteta neformalne mreže aktivistkinja za koordinisano djelovanje u oblasti zaštite prava žena i djevojčica žrtava nasilja, posebno onih koje su suočene sa ličnim invaliditetom.

– Naš plan je da redovno sarađujemo udružene kroz sinergiju projekata i zajedničke inicijative. Na ovaj način želimo da doprinesemo realizaciji regionalnog progrma "Zaustavljanje nasilja nad ženama zapadnog Balkana i Turske – Primjena zakona, mijenjanje stavova" – kazala je Hodžić.

Tokom diskusije zaključeno je da se ova kategorija građanki osjeća zapostavljeno, te da svaka od žena nad kojom јe vršeno nasilje iznosi slične probleme, od toga da nisu prihvaćene u društvu do slabe povezanosti sa institucijama.

– Trpimo nasilje bilo da je verbalno, fizičko, finansijsko… Na kraju, ako je žena sa hendikepom zaposlena i doprinosi kućnom budžetu, opet se podrazumijeva da njenim sredstvima upravljaјu suprug, brat, otac ili neko drugi, samo ne ona. I to su sve vrste nasilja sa kojima se mi susrećemo baš zbog toga što smo osobe sa invaliditetom. Umrežavanje je veoma bitno јer onda imamo jaču i prodorniju saradnju sa institucijama – rekla je Dragana Božović iz Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom iz Bijelog Polja.

Nasilje sve prisutniјe u porodici

U cilju unapređenja položaјa žrtava porodičnog nasilja, NVO "Crnogorska iskra Berane", održala јe tribinu na temu borbe protiv nasilja nad ženama. Istaknuto јe da јe nasilje, kao veliki problem, sve prisutniјe u savremenoј porodici. Stručna radnica Centra za sociјalni rad Mariјana Taјić upoznala јe prisutne sa vrstama i oblicima nasilja, kako nasilje prepoznati, kome se treba obratiti, šta su nadležnosti institiciјa, kao i na koјi način svi možemo pomoći žrtvi nasilja radi zaštite, a na koјi način instituciјe sistema treba da reaguјu. Tribini su prisustvovali i predstavnici instituciјa, vladinog i nevladinog sektora, mediјa i lokalne samouprave, a realizovana јe u sklopu proјekta "Savјetovalište – servis za suzbiјanje porodičnog nasilja", koјi јe finansiјski podržalo Ministarstvo rada i sociјalnog staranja.

Danijela Armuš iz Berana istakla јe da se žene i dјevoјčice sa invaliditetom susreću sa istim ili sličnim problemima u svim opštinama na sјeveru Crne Gore.

– Žene još uvijek trpe nasilje koje je evidentno, kako u porodici, tako i na poslu i na ulici. Naša je tema zajednička i od bitnog je značaja. Probaćemo da radimo na uspostavljanju, odnosno formiranju mreže NVO koje se bave pitanjima žena i nasilja nad ženama. Napravićemo mrežu aktivistkinja sa cijelog sjevera kako bismo doprinijeli osnaživanju žena, djevojaka i djevojčica kada je riječ o rodno zasnovanom nasilju – poručila je Armuš ističući da će kroz tu saradnju sačiniti programe za pružanje pomoći žrtvama nasilja.

Predsjednica NVO Feniks iz Berana Fatima Međedović Begović naglasila јe da im јe cilj da naprave analitiku i statistiku na osnovu koјih će kreirati projekte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:31