- arhiva / - DUšAN RAIčEVIć
24/11/2022 u 10:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raičević: Bar zapalio prvi plamen ustanka i otpora u Evropi

Plamen slobode, zasijao u našem gradu još jednom prije 78 godina, vrijednost je koju i u najizazovnijim vremenima čuvamo kao moralnu vertikalu savremenog Bara, kazao je Raičević

Predsjednik barske opštine Dušan Raičević čestitao je 24. novembar, Dan Opštine Bar svim građanima i građankama tog grada.

- Plamen slobode, zasijao u našem gradu još jednom prije 78 godina, vrijednost je koju i u najizazovnijim vremenima čuvamo kao moralnu vertikalu savremenog Bara. Ponosni na naše nasljeđe, i danas baštinimo duh sloge, zajedništva i antifašizma kao univerzalnih tekovina - kazao je Raičević.

U isto vrijeme, kako navodi, posvećeno težimo promociji neprolaznih multikulturalnih i kosmpolitskih vrijednosti.

- Ovo je dan sjećanja na slavnu narodnooslobodilačku borbu protiv zla fašizma, borbu u kojoj je baš Bar zapalio prvi plamen ustanka i otpora u Evropi, na što smo posebno ponosni i što ljubomorno čuvamo, posebno u vremenima relativizacije svih vrijednosti i istorijskih činjenica. Bar je grad koji je odolijevao u svakom vremenu i koji je i danas simbol, stožer, bastion ideje slobode, građanskog društva, antifašizma i neprekidne borbe i otpora podjelama, mržnji i svakoj neslozi kojoj Bar daje snažan odgovor iskreno ispruženom rukom svakom dobronamjernom čovjeku - dodao je Raičević.

Osvrnuo se na prethodnike koji su se izborili za slobodu Bara.

- Dok se ovog dana prisjećamo svih onih koji su u najtežim trenucima istorije čovječanstva podarili slobodu svom gradu i za tu slobodu položili svoje živote, iskazujemo odlučnu želju i spremnost da nastavimo sa politikom intenzivnog razvoja naše opštine kako bismo obezbijedili valorizaciju ogromnih komparativnih prednosti koje Bar posjeduje. Sve to u cilju boljih uslova za život svih generacija Baranki i Barana, uključujući i one naraštaje koji tek dolaze. Zahvaljujući jasnoj viziji dinamičnog progresa, uvjereni smo da se u Baru, više nego ikada, osjeća sveukupni razvojni zamah i nova pokretačka energija koja naš grad učiniti privrednim, ekonomskim i turističkim centrom Crne Gore - istakao je Raičević.

Prema njegovim riječima, oslonjeni na slavnu prošlost, zagledani smo u budućnost, prosperitet i napredak našeg zajedničkog doma na obroncima Rumije.

- Drage sugrađanke i sugrađani, dragi prijatelji, srdačno vam čestitam 24. novembar- Dan Opštine Bar - poručio je  Raičević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2022 12:44