Са предавања, Бијело Поље / - фото: Милован Нововић
01/12/2021 u 18:24 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бијелом Пољу предавањем за средњошколце обиљежен 1. децембар – Свjетски дан борбе против сиде

Сида представља скуп болести и може да има разне варијације, од оних које су слабо примјетне - до оних које су јако тешке и видљиве, казао је др Ћоровић

Предавањем за средњошколце, данас је у Бијелом Пољу обиљежен 1. децембар, Свjетски дан борбе против сиде, програмом "Окончајмо неједнакост, окончајмо АИДС“, у организацији општинске Канцеларије за младе и Црвеног крста Бијело Поље.Предавању о превенцији ове болести, које је водио доктор Фатих Ћоровић, присуствовали су ученици средњих школа.

image

Са предавања, Бијело Поље

- фото: Милован Нововић

Мирха Касумовић из Канцеларије за младе, казала је да је циљ програма био младима скрену пажњу на ову опаку болест.

- Канцеларија за младе у сарадњи са Црвеним крстом Бијело Поље сваке године, у континуитету обиљежава овај важан датум. Иако нам се чини да доста тога знамо о преношењу сиде, подаци говоре да нијесмо довољно упознати. Морам напоменути да на сваких пет секунди једна особа  у свијету зарази се ХИВ-ом, а сваких 15 секунди једна особа изгуби живот у борби са АИДС-ом - истакла је Касумовић.

Доктор Фатих Ћоровић казао је да су оваква предавања јако важна у циљу едукације младих генерација.

image

Са предавања, Бијело Поље

- фото: Милован Нововић

- Циљ је да их данас едукујемо о начину преношења сиде, о заштити од болести, као и животу оних који већ имају ХИВ. Тренутно немамо званичне податке колико у Бијелом  Пољу има заражених сидом, али претпоставља се да је тај број око десетак. Млади су површно информисани о овој проблематици, мисле да тога нема код нас и да се нећемо сусрести са овом болешћу, али искуства су много другачија, и данас смо им то предочили - истакао је доктор Ћоровић.

Додао је да је велики број оних који не прави разлику између сиде и ХИВ-а.

- Сида је синдром, стечена болест гдје се губи имунитет, и разликује се од ХИВ-а, јер је он вирус и представља узрочник те исте болести. Сида представља скуп болести и може да има разне варијације, од оних које су слабо примјетне - до оних које су јако тешке и видљиве - додаје др Ћоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:07