Са сесије / - М.Н.
24/11/2021 u 14:30 h
Милован НововићМилован Нововић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ученици Средње електро-економске школе из Бијелог Поља учили о правима дјетета

Организатори су били Ервина Чикић, проф.правне групе предмета, у сарадњи са в.д. Велибор Карличић и педагогицом Татјаном Недовић

У Средњој електро-економској школи обележен је „Међународни дан дјетета”, на којем су ученици првог разреда упознати да међународни или Светски дан права дјетета је годишњи међународни догађај који се слави 20.новембра. Да овај дан промовише међусобну интеракцију и разумијевање међу дјецом и доборобит дјеце у свијету. Обиљежава се и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према дјеци, као и на актуелне проблеме са којима се дјеца суочавају.

Основни принцип Конвеције су: право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес дјетета, право на партиципацију права на недискриминацију. Ученици су упознати са три најважнија међународна документа која дефинишу људска права као што су Универзална декларација о људским правима(1948), Конвенција о правима дјетета (1989) и Конвенција о правима особа са инвалидитетом (2006) Упознати су да људска права гарантује и штити Устав Црне Горе, Закон о забрани дискриминације, Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом и Закон о родној равноправности-казала је педагог школе Татјана Недовић.

Након упознавања за међународним правним актима и општим правним актима Црне Горе који гарантују и штите људска права услиједила је дебата на питање -Која то права обезбеђује школа? Ко је омбудсман? Ко су златни савјетници омбудсмана?

-Након дебате добили су одговор да у случају дискриминације или насиља треба да се обрате родитељима, наставницима, психологу, педагогу у школи, полицији. Након тога Заштитнику људских права И слобода, суду, Управи за инспекцијске послове. Порука ученика је да желе један бољи свијет-казала је Недовић.

Организатори су били Ервина Чикић, проф.правне групе предмета, у сарадњи са в.д. Велибор Карличић и педагогицом Татјаном Недовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:33