/ -VJOSA OSMANI I VUčIć
06/12/2022 u 11:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani neće da se sastane sa Vučićem: Srpski mentalitet je doveo do rata

Tirana nije mjesto za pregovore, kazala je Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Kosovo podneti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, ukazujući da samit EU - Zapadni Balkan nije mjesto za pregovore Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 - Ovo je sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana, ovo nije mjesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje EU - rekla je ona novinarima u Tirani uoči početka samita.

Kako je kazala, to je proces koji treba da ima u centru međusobno priznanje i očuvanje kosovskog integriteta i suvereniteta, kao i ustavnog poretka.

Upitana o Vučićevim izjavama o premijeru Kiosova Aljbinu Kurtiju, Osmani je naglasila da on „predstavlja nastavak mentaliteta koji je postojao u Srbiji 1990-ih godina, a koji je doveo do rata i ubistva civila“.

Govoreći o očekivanjima od Samita rekla je da Kosovo očekuje da prije svega svi članovi EU podrže u potpunosti odluku o viznoj liberalizaciji i time pokažu podršku Kosovu.

- Drugo, izrazićemo zabrinutost oko izazova sa kojima se danas svi suočavamo, a koji su rezultat ruske agresije na Ukrajinu, bilo da se to tiče ekonomskih izazova ili bezbjednosnih ili energetskih izazova. Očekujemo jasnu podršku EU i kada govorimo o političkoj bezbjednosti i sajber bezbjednsoti ali i o finansijsku podršku da se suočimo sa ovim izazovima. I na kraju, pošto ću danas govoriti o predstojećoj aplikaciji Kosova za članstvo, nadam se da će što je više zemalja moguće iskazati svoju političku podršku našom apliciranju - zaključila je Osmani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:38