/ - FOTO: UNSPLASH
03/10/2022 u 15:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilaštvo BiH: Prijavljene brojne nepravilnosti tokom izbora, slijede provjere

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Novog Grada, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislavgrada i ostalih mjesta

Tužioci, koji su tokom opštih izbora u BiH, zajedno sa pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), dežurali u regionalnim centrima Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, primili su prijave građana ili institucija, koje su se odnosile na brojne nepravilnosti izbornog procesa.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su prijavljena narušavanja javnog reda i mira na biračkim mjestima, navodi o izbornim neregularnostima, koje su se odnosile na moguća krivična djela, kao i različite događaje i incidente u vezi sa izbornim procesom.

-Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje gradjana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima- istaknuto je u saopštenju.

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Novog Grada, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislavgrada i ostalih mjesta.

Posle primanja prijava, uslijediće provjera prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, a policijskim službenicima na terenu date su instrukcije za dalje postupanje, kako bi se obezbedio neometan izborni proces, stoji u saopštenju.

Naknadnom provjerom, dodaje se, utvrdiće se postojanje elemenata krivičnih djela i odrediti dalje postupanje tužilaštva, policijskih agencija ili CIK-a BiH.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:50