Аналена Бербок / - Н1
01/07/2022 u 22:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berbok: Njemačka želi brže pregovore o približavanju Zapadnog Balkana EU

Na Balkanu se ne smije stvarati ništa gdje se mogu smjestiti Rusija ili drugi akteri, izjavila je Analena Berbok

Diskusija o približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bi trebalo da se ubrza, smatra njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Ne bi trebalo gubiti više vremena u naporima za integraciju i harmonizaciju, rekla je Berbokova posle razgovora sa svojom slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon u Berlinu.

- Na Balkanu se ne smije stvarati ništa gdje se mogu smjestiti Rusija ili drugi akteri- izjavila je Analena Berbok.

Osim Rusije, veći uticaj na Zapadnom Balkanu traži i Kina. „Zapadni Balkan je geografski u sredini EU. Moramo konačno dovesti ljude Zapadnog Balkana u naš politički centar“, rekla je Berbokova.

Unija je trebalo da održi obećanje da će otvoriti pristupne pregovore, posebno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smatra njemačka ministarka.

- To je u našem sopstvenom strateškom interesu, a takođe i pitanje kredibiliteta - rekla je ona.

U toku su pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

U martu 2020. godine Evropski savjet se složilo da otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a Bugarska blokira tu odluku vetom zbog spora oko jezika i istorije, dok je Brisel i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.

Ipak, prošle sedmice je parlament Bugarske dao Vladi zeleno svjetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo u EU za Sjevernu Makedoniju. Predloženo rešenje za ukidanje bugarskog veta je sada na razmatranju u Skoplju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:14