/ foto ilustracija: UNSPLASH
29/06/2022 u 10:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jasan stav o abortusu iz Francuske

Novi predsedavajući Donjeg doma francuskog parlamenta, po prvi put žena koja će obavljati tu funkciju, energično je stala u odbranu prava na abortus

Novi predsedavajući Donjeg doma francuskog parlamenta, po prvi put žena koja će obavljati tu funkciju, energično je stala u odbranu prava na abortus. Ona je pozvala poslanike da budu "budni".

Francuska Narodna skupština u utorak je izabrala Jael Bron-Pive za predsjednicu Donjeg doma, na prvoj skupštinskoj sjednici nakon što je stranka predsjednika Emanuela Makrona izgubila većinu na nedavno održanim izborima, koji su dali novi politički podsticaj strankama krajnje desnice i krajnje levice, prenosi B92.

Bron-Piveova je član Makronovog centrističkog saveza Zajedno, koji i dalje ima najviše mjesta u skupštini, ali nedovoljno za lako i komforno usvajanje zakona.

Jael Bron-Pive je bivša članica Socijalističke partije koja se 2016. godine pridružila Makronovoj stranci.

Advokatica koja je provela nekoliko godina u Aziji, Bron-Pive, prvi put je izabrana 2017. godine, reizabrana je ove godine u svom departmanu, a predsjedavala je skupštinskim odborom za pravosuđe poslednjih pet godina.

Žene i dalje ostaju u manjini u francuskoj skupštini, ali imenovanje Bron-Piveove se doživljava kao slanje važne poruke o ženama u politici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:12