/ Јens Stoltenberg - FOTO: EPA
31/01/2023 u 19:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Ruska pobjeda poslala bi poruku autoritarnim režimima širom svijeta

On je u Tokiju zatim okarakterisrao ruski "brutalni agresorski rat protiv Ukrajine" ne samo kao krizu za Evropu već i kao "izazov svjetskom poretku

Glavni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg u utorak je upozorio da bi ruska pobjeda u specijalnoj vojnoj operaciji koju je pokrenula na tlu Ukrajine poslala "opasnu" poruku autoritarnim režimima širom svijeta.

- Peking i Moskva vode autoritarni otpor protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravilima. Indo-Pacifik se suočava sa sve većim izazovima, od kineskog prisilnog ponašanja do provokacija Sjeverne Koreje- rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji s japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

On je u Tokiju zatim okarakterisrao ruski "brutalni agresorski rat protiv Ukrajine" ne samo kao krizu za Evropu već i kao "izazov svjetskom poretku", prenose Nezavisne.

- Ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini, to bi poslalo poruku da autoritarni režimi mogu postići svoje ciljeve grubom silom. To je opasno. Peking pažljivo posmatra i uči lekcije koje bi mogle uticati na njegove buduće odluke. Ono što se danas događa u Evropi moglo bi se sutra dogoditi u istočnoj Aziji. Zato moramo ostati ujedinjeni i čvrsti. Zajedno za slobodu i demokratiju- rekao je Stoltenberg.

Otkako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine prošlog februara, tema kineske agresije na Tajvan bila je stalna tačka rasprave među predsjednicima i najvišim zvaničnicima širom svijeta, prenosi "Business Insider".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:45