/ foto https://www.who.int/
28/11/2021 u 20:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Не зна се да ли је омикрон опаснији од осталих сојева

СЗО наводи да истраживачи у Јужној Африци, гдје се сој први пут појавио, и остатка свијета, изводе студије како би боље сагледали све аспекте омикрона

Свјетска здравствена организација саопштила је вечерас да се још не зна да ли је нови сој корона вируса омикрон опаснији од претходних, нити се још зна да ли је заразнији у односу на претходне варијанте, посебно у односу на доминантну делту.

СЗО наводи да истраживачи у Јужној Африци, гдје се сој први пут појавио, и остатка свијета, изводе студије како би боље сагледали све аспекте омикрона, пренио је сајт СЗО.

- Број заражених у Јужној Африци расте у областима погођеним овим сојем, али епидемиолошке студије су у току да се схвати да ли је тај број обољелих због омикрона или других фактора. И даље се не зна да ли овај сој изазива опаснији ток ковида. Прелиминарни подаци показују да постоји повећан број хоспитализација у Јужној Африци, али је то можда због тога што се у свијту повећава број обољелих, а не због омикрона. Засад нема информација да су симптоми повезани са омикроном другачији од осталих сојева- додаје се у саопштењу.

Када је ријеч о вакцинама, СЗО наглашава да ради са техничким партнерима из свијета да схвати потенцијални утицај соја на постојеће контрамере, укључујући и вакцине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:10