/ foto- SHUTTERSTOCK
05/10/2022 u 22:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uvesti provjere bezbjednosti ključnih evropskih struktura

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se za uvođenje provjera bezbjednosti ključne evropske infrastrukture, uključujući energetsku, nakon curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se za uvođenje provjera bezbjednosti ključne evropske infrastrukture, uključujući energetsku, nakon curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru čije se podvodno oštećenje smatra sabotažom.

Ova dva gasovoda povezuju Rusiju, izvoznicu prirodnog gasa, sa Njemačkom i ostatkom Evropske unije.

Fon der Lajenova je rekla da je prošlonedjeljno oštećivanje Sjevernog toka 1 i 2 "pokazalo koliko je ranjiva naša energetska infrastruktura" i da je neophodan sveobuhvatan plan za očuvanje bezbjednosti ključne evropske infrastrukture, uključujući informacionu.

"Potrebno je da provjerimo kako naša infrastruktura reaguje na pritiske", rekla je Fon der Lajenova pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu u Francuskoj i dodala: "Potrebno je da utvrdimo imamo li slabe tačke i gdje se te slabe tačke nalaze".

Prema njenim riječima, za utvrđivanje potencijalnih prijetnji koristiće se satelitski nadzor, prenosi rtcg portal.

Rusija već sedam mjeseci vodi rat protiv Ukrajine, kojoj zapadne zemlje pružaju vojnu podršku, a Moskvu su izložile sankcijama. Prošle sedmice, podvodnim eksplozijama oštećeni su gasovodi Sjeverni tok 1 i 2, a pošto su države članice EU odgovorne za nadzor energetske i druge osnovne strukture na teritoriji Unije, predsjednica Evropske komisije je rekla da će se u obezbjeđivanje te infrastrukture uključiti nacionalne vlade.

"Radićemo sa državama članicama kako bismo obezbijedile efikasne testove na pritisak u energetskom sektoru, a to bi potom trebalo da uslijedi i u drugim sektorima visokog rizika kao što su ofšor digitalna i elektroenergetska infrastruktura", rekla je Fon der Lajenova.

Vlade Danske i Švedske saopštile su da je za oštećenje gasovoda upotrijebljeno nekoliko stotina tona eksploziva. Zajedno sa prirodnim gasom, u atmosferu je kao njegov sastojak iscurila ogromna količina metana - gasa staklene bašte opasnijeg po klimu planete od ugljendioksida.

"Eksplozije se moraju sagledati u svjetlu pogoršavanja bezbjednosne situacije u Evropi. Imamo sve razloge da vjerujemo da se radi o sabotaži. U ovom trenutku ne možemo da zasigurno da kažemo ko je odgovoran", rekla je premijerka Švedske An Lind.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je prošle sedmice zapadne zemlje - preciznije "anglosaksonce" - za napad na dva gasovoda, što su SAD i njene saveznice odbacile.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 20:46