/ - FOTO: SKRINšOT
26/09/2022 u 13:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Stano: EU ozbiljno zabrinuta jačanjem odnosa Beograda sa Moskvom

Od svih zemalja koje su u pristupnom procesu se očekuje da se postepeno usklade sa spoljnom politikom EU

Evropska unija (EU) je "ozbiljno zabrinuta" zbog približavanja odnosa Srbije sa Rusijom - poručio je portparol EU Peter Stano, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Živimo u vremenima nelegalne, ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na suverenu državu Ukrajinu. Dogovor o redovnim konsultacijama između Ministarstava spoljnih poslova Srbije i agresorske Rusije, u ovom trenutku, daje posebno snažan signal njihove namjere da ojačaju saradnju sa Rusijom i to postavlja ozbiljna pitanja - izjavio je Stano na konferenciji za novinare.

Ova reakcija briselskog portparola dolazi nakon što su ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali u Njujorku, na marginama 77. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023-2024.

Peter Stano je upozorio da potpisivanje ovog dokumenta dolazi u trenutku kada Rusija ozbiljno krši Povelju UN, međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo, dok ruske oružane snage čine zločine nad ukrajinskim narodom. Dolazi i ubrzo nakon nakon što je Rusija najavila da će izabrati put dalje eskalacije i konfrontacije organizovanjem mobilizacije u Rusiji, nezakonitih "referenduma" u oblastima Ukrajine koje trenutno zauzima Rusija i pretnjom upotrebe oružja za masovno uništenje.

- Evropska unija je bila kristalno jasna među svim državama članicama i našim partnerima, uključujući zemlje kandidate kao što je Srbija: odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni biznis sa Putinovim režimom i u sijenci ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu - upozorio je Stano.

On je u ime Evropske unije pozvao srpsko rukovodstvo da, u okviru procesa pridruživanja, obezbijedi čvršću koherentnost između svojih spoljnopolitičkih inicijativa i podrške međunarodnim vrijednostima i nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Srbija je država kandidat i pregovara punopravno člantsvo u EU.

Od svih zemalja koje su u pristupnom procesu se očekuje da se postepeno usklade sa spoljnom politikom EU.

Ova obaveza je još više istaknuta od početka ruske agresije na Ukrajinu, u februaru ove godine. Dok su ostale zemlje regiona uvele sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU, Srbija je jedina država koja to nije uradila. Evropski zvaničnici redovno upućuju poziv beogradskim vlastima da spoljnu politiku, odnosno politiku sankcija usklade sa EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:58