/ - фото ЕУРОПОЛ
26/01/2022 u 19:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ухапшено 29 особа: Јахтама кријумчарили 1.100 миграната

Поморски трансфери су вршени уз кориштење пловила за одмор, углавном јахти, купљених или изнајмљених

Еуропол је спорвео акцију у којој је ухапшено 29 особа због кријумчарења миграната. Како су саопштили, истрага која је укључивала албанску криминалистичку полицију, грчку полицију и италијански финансијски корпус, а уз подршку Еуропола и Еуројуста, довела је до расформирања велике организиране криминалне групе кријумчарење миграната.

- Операција је изведена под руководством албанских, грчких и италијанских правосудних органа.Укупно је претражено 25 кућа, ухапшено је 29 особа због кријумчарења 1.100 миграната. Власти вјерују да су осумњичени, углавном ирачког и сиријског поријекла, дио криминалне мреже од око 80 чланова која је наводно одговорна за најмање 30 операција кријумчарења морем. Криминална група је водила активности кријумчарења миграната из Турске на обалу Салента у Италији преко Албаније и Грчке, затим у друге земље ЕУ. Истрага је почела откривањем кријумчарске операције која је у току, у којој су успјешно спашени превезени мигранти и ухапшено осам ниских кријумчара- наводе из Еуропола.

Криминалне мреже су првенствено користиле морске руте за пребацивање миграната из Турске, преко источномедитеранског пута, до њихових коначних одредишта у ЕУ.

Поморски трансфери су вршени уз кориштење пловила за одмор, углавном јахти, купљених или изнајмљених од стране криминалне мреже, а којима су управљали поморци почетници које је мрежа намјерно регрутирала.

Осумњичени су користили неформалне услуге трансфера новца као што је хаwала систем да примају уплате од миграната, а њихова незаконита добит процјењује се на неколико стотина милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:17