/ - РТС
09/05/2023 u 09:56 h
Dan arhivaDan arhiva
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš: Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine trenutno nisu mogući, obje strane vjeruju u pobjedu

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti mirovnih pregovora, ali je dodao da su u ovom trenutku i ruska i ukrajinska strana potpuno uključene u rat

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocijenio je da u ovom trenutku ne vidi nikakvu mogućnost za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, dodajući da su obje strane uvjerene da mogu da pobjede.

- Ovo je bila ruska invazija protiv međunarodnog prava, protiv Povelje Ujedinjenih nacija, ali ne vidim da je Rusija u ovom trenutku voljnu da se povuče sa teritorija koje je zauzela i mislim da se Ukrajina nada da će ih ponovo preuzeti. Ono što mi radimo, u mjeri u kojoj je to moguće, je dijalog sa obje strane kako bismo riješili konkretne probleme - rekao je Gutereš u intervjuu za El Pais.

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti mirovnih pregovora, ali je dodao da su u ovom trenutku i ruska i ukrajinska strana potpuno uključene u rat, podsjećajući da se govorilo o ruskoj ofanzivi zimus i da se za proljeće najavljuje ukrajinska kontarofanziva.

Na pitanje da li su isporuke oružja Ukrajini u skladu sa pravom na legitimnu odbranu, Gutereš je rekao da jasno da su obje strane pokušale da nabave oružje i dodao da se to dešava u ratovima.

- Cilj je da se omogući, ne odmah, ali kasnije, mir koji je pravedan, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija. Ali još smo daleko od toga - smatra Gutereš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:56