/ - FOTO: SKRINšOT
01/02/2023 u 10:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kličko: Rusi su olimpijski šampioni u zločinima

Ne možete staviti olimpijski amblem na ove zločine jer ćete biti saučesnik u ovom odvratnom ratu, rekao je Kličko

Bivši bokserski prvak u teškoj kategoriji, Ukrajinac Vladimir Kličko, pridružio se borbi Ukrajine protiv plana Međunarodnog olimpijskog komiteta, prenosi Avaz.ba.

MOK planira dozvoliti učešće ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., što se Kličku ne sviđa.

Kličko koji je gradonačelnik Kijeva, u video-poruci je rekao da će "sportski zvaničnici biti saučesnici u ratu" ako se sportisti iz Rusije i njenog vojnog saveznika Bjelorusije budu mogli takmičiti na sljedećim Olimpijskim igrama.

MOK je prošle sedmice najavio da Rusi i Bjelorusi koji nisu otvoreno podržali rat, mogu izboriti kvalifikacije na OI i takmičiti se kao neutralni sportisti bez zastave i himne.

Ublažavanje stava MOK-a datog prošlog februara, da sportska tijela trebaju isključiti Rusiju i Bjelorusiju iz međunarodnih takmičenja, izazvalo je gnjev u Ukrajini, koja je upozorila da bi mogla bojkotirati Igre u Parizu.

Kličko se u izjavi snimljenoj pored zgrada oštećenih bombama, obratio predsjedniku MOK-a Tomasu Bahu. 

- Svijet vas gleda, historija će vam suditi. Vi ste predstavnik univerzalnih vrijednosti i tolerancije i mira. Kažem vam - Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima. Ne možete staviti olimpijski amblem na ove zločine jer ćete biti saučesnik u ovom odvratnom ratu - rekao je Kličko.

Odgovarajući na kritike, MOK je rekao da "najoštrije odbacuje ove i druge klevetničke izjave" koje "ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju".

MOK je ukazao i da se sportisti ne smiju suočiti s diskriminacijom samo na osnovu pasoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:30