Ilustracija / - FOTO: EPA
28/09/2022 u 19:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte prešle 88 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela poslijepodne je bila viša za 2,33 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 88,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,60 dolara višoj cijeni, od 81,10 dolara

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela poslijepodne bila viša za 2,33 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 88,60 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,60 dolara višoj cijeni, od 81,10 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na približavanje uragana Iana i na zaustavljanje proizvodnje oko 190.000 barela nafte dnevno u Meksičkom zaljevu ili 11 posto ukupne proizvodnje u toj regiji, prema američkom regulatoru za sigurnost i zaštitu okoline.

Potporu cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD u prošlom tjednu, za skromnih 215 hiljada barela, prema vladinom izvještaju. Smanjile su se i zalihe benzina, i to za 2,4 miliona barela.

Izvještaj pokazuje i veći obim isporuka derivata, signalizirajući oporavak potražnje. Aktivnosti prerade blago su smanjene, ali stopa njihove iskorištenosti od 90,6 posto još je uvijek na najvišoj visini za ovo doba godine od 2014. zahvaljujući snažnoj domaćoj i inostranoj potražnji.

Pad zaliha i smanjena proizvodnja u Meksičkom zalivu potisnuli su u drugi plan jaki dolar, koji je danas dosegao novu najvišu visinu u 20 godina u odnosu na korpu valuta zbog straha da bi podignute kamatne stope u brojnim velikim ekonomijama mogle izazvati recesiju.

Jaki dolar koči potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) danas nije objavila koliko je u utorak stajao barel nafte njenih članica. U ponedjeljak je pojeftinio 3,17 dolara, na 89,50 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:33