Donald Tramp nagovijestio kandidaturu 2024. godine / - NET
31/07/2022 u 21:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Donaldu Trampu prijeti optužnica zbog upada u Kongres

Kad bih objavio da se neću kandidovati, progon bi odmah stao. Ali ne mislim da će se to dogoditi, izjavio je Tramp.

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu prijeti podizanje krivične optužnice zbog toga što je nakon predsjedničkih izbora održao govor pred Kongresom osporavajući izborni rezultat po kojem je aktuelni poredsjednik Džo Bajden odnio pobjedu.

Ta vijesti objavljena je istig dana kada se Donald Tramp vratio u Vašington i na kilometar i po od Bijele kuće održao govor u kojem je nagovijestio da bi ponovo mogao da se kandiduje.

Ministar pravde Merik Garland je izjavio za En-Bi-Si njuz da će tužioci pokrenuti spor protiv „svakoga ko je krivično odgovoran za ometanje mirnog prenosa vlasti s jedne administracije na drugu”.

Kako ministar pravde ističe, odgovaraće svako ko je probao da zaustavi miran prenos vlasti uključujući i bivšeg predsjednik Donalda Trampa ukouliko se ispostavi da je prekršio zakon.

U govoru koji je održao pred pristalicama neposredno prije juriša na Kapitol, tadašnji šef Bele kuće ponovljao je da su demokrate pokrale predsjedničke izbore u novembru 2020. Trampove pristalice su potom silom ušle u Kongres da bi omele zakonodavce koji su zvanično potvrđivali pobedu Džoa Bajdena.

Bivši predsjednik rekao da je uvjeren da istrage imaju za cilj samo da ga spriječe da se ponovo kandiduje

Američki mediji objavili su da je ministarstvo počelo da ispituje ulogu koju je nekadašnji šef vlade odigrao u pokušajima da se preinače rezultati izbora 2020. Iako je ministarstvo i dosad istraživalo upad Trampovih pristalica u Kongres, a mnogi koji su u tome učestvovali već su i osuđeni, protiv samog Trampa nije otvarana istraga.

Tužioci sada ispituju svjedoke o tome koja je bila uloga nekadašnjeg prvog čoveka administracije u događajima od 6. januara 2021, prenosi „Vašington post”.

To što je ministarstvo počelo da se bavi Trampom znači da su istrage koje se vode protiv nekadašnjeg šefa Zapadnog krila podignute na viši nivo. Protiv Trampa se već vodi istraga u Kongresu, ali to je političko suđenje bez pravnih posledica po bivšeg predsjednika.

Ministarstvo pravde vodi krivične istrage koje mogu da završe na sudu i dovedu do pravog suđenja.

Grupa kongresmena, većinom iz redova Demokratske stranke, nezavisno od Ministarstva pravde istražuje šta se dogodilo 6. januara. Posljednjih nedjelja kongresmeni predstavljaju rezultate na sjednicama koje se uživo prenose na televiziji.

Prema izjavama pojedinih svedoka, Tramp je u vrijeme sukoba svojih pristalica i policije gledao televiziju i odbijao da pozove pristalice da se raziđu. Isti izvori navode da je tadašnji predsjednik pritiskao svog potpredsednika Majka Pensa da ne dozvoli da Senat tog dana potvrdi Bajdenovu pobedu. Tramp je smatrao da Pens treba nešto da uradi jer je potpredsjednik države formalno i predsjedavajući Senata, ali je Pens to odbijao.

Bivši predsjednik je u utorak došao u Vašington prvi put otkako je napustio Bijelu kuću. Pred pristalicama je održao govor u kojem je ponovio da je pobijedio na prošlim izborima, a nagovijestio je i da bi mogao da se pojavi na predsjedničkim izborima 2024.

„Možda ću jednostavno to morati da uradim”, poručio je Tramp misleći na kandidaturu i dodao da je u suprotnom „nacija osuđena da postane još jedna Venecuela ili Sovjetski Savez”.

Za istrage koje se vode protiv njega, Tramp smatra da predstavljaju nastavak lova na veštice. „Žele da mi naštete da ja više ne mogu da se vratim da radim za vas. Kad bih objavio da se neću kandidovati, progon bi odmah stao. To žele da uradim. Ali ne mislim da će se to dogoditi”, izjavio je Tramp.

Iako su ove reči uzete kao naznaka da će se bivši šef administracije vratiti na političku scenu, on ipak nije jasno objavio da će se kandidovati. U obraćanju podržavaocima Tramp je optužio Demokratsku stranku da je kriva ne samo za inflaciju već i za porast stopa kriminala i sve veći broj ilegalnih imigranata, beskućnika i narkomana. U tiradi protiv demokrata bivši predsednik je istakao da vladajuća partija ne dozvoljava policiji da radi svoj posao i obećao da će u zemlji ponovo vladati red i zakon.

Šef Bele kuće Džo Bajden je na „Tviteru” odgovorio Trampu: „Ne mislim da je podstrekivanje rulje koja napada policiju poštovanje zakona. Ne možete da budete i za pobunu i za policiju, demokratiju i Ameriku.”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:01