/ - FOTO: EPA
03/10/2022 u 09:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lula da Silva dobio više glasova od Bolsonara, ali nedovoljno za pobjedu

Nakon prebrojavanja 97,3 odsto glasova datih elektronskim putem, ljevičarski bivši šef države Lula da Silva dobio je 47,9 odsto a aktuelni predsjednik Bolsonaro 43,7 odsto.

Uprvom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu u nedjelju 2. oktobra, ni aktuelni predsjednik Žair Bolsonaro, ni izazivač, bivši predsjednik Luiz Injasio Lula da Silva nisu dobili više od 50 odsto glasova. Izbori će biti odlučeni 30. oktobra u drugom krugu između desničarskog Bolsonara i ljevičara Lule da Silve, saopštio je u nedjelju nacionalni izborni organ TSE.

Nakon prebrojavanja 97,3 odsto glasova datih elektronskim putem, ljevičarski bivši šef države Lula da Silva dobio je 47,9 odsto a aktuelni predsjednik Bolsonaro 43,7 odsto. Međutim, to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Istraživanja javnog mnjenja prije izbora su pokazala da bi Lula mogao da osvoji 50 odsto glasova već u prvom krugu, a Bolsonaro 36 odsto.

Bolsonaro je prije izbora podsticao strahove da neće prihvatiti rezultat. Brazil je u maju odbaio da posmatrački tim Evropske unije prisustvuje izborima.

Za Bolsonara, lidera krajnje desnice, koji je sada izbjegao ponižavajući poraz u prvom krugu, četiri nedjelje koje do drugog kruga mogle bi da budu prilika da dodatno mobiliše svoje pristalice.

Prema ekspertima, Bolsonaro iz prvog kruga izbora izlazi jači – i zbog izborne pobjede brojnih desničarskih kandidata u Kongresu i Senatu.

„Bolsonarizam” je pobijedio u ovom prvom krugu, rekla je Bruna Santos sa Brazilskog instituta u Vilson centru u Vašingtonu. „Drugi krug ćemo doživjeti u radikalno polarizovanom okruženju”, rekla je ova politikološkinja, a prenosi afp.

Strah od povratka gladi u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike bila je jedna je od dominantnih tema na izborima. Brzo rastući troškovi života i posljedice pandemije korone ugrožavaju snabdijevanje hranom, piše Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:43