Makron  / Foto: SHUTTERSTOCK
06/10/2022 u 22:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron: Rat u Ukrajini mora da se završi za stolom, Ukrajinci su žrtve

Evropa će u dalje posle rata morati da živi pored Rusije, kazao je on

Predsjednik Francuske Emanuel Makron kazao je za češke medije da rat u Ukrajini mora da se završi za pregovaračkim stolom, ali u trenutku i pod uslovima koje odaberu Ukrajinci jer su oni žrtve agresije, a da će Evropa i dalje posle rata morati da živi pored Rusije.

- Taj rat mora da se završi za pregovaračkim stolom u trenutku i pod uslovima koje odaberu Ukrajinci zato što su oni žrtva agresije. Da li smatram da je kucnuo taj čas? Ne. Sada živimo usred rata- kazao je Makron.

Makron, koji je danas na samitu nove Evropske političke zajednice koja je okupila čelnike 44 zemlje Evrope, bez Rusije i Belorusije, upozorio da sankcije Rusiji ne smeju da se obilaze, u intervjuu je poručio zemljama koje to rade da se isključivo predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučio na rat.

- Znam da su u nekoliko država izbili protesti u znak podrške Rusiji i protiv sankcija. Svima koji sumnjaju u našu politiku želim nedvosmisleno da kažem – Putin, niko drugi, odlučio se na rat. Govorim to kao neko ko je poslednjih pet godina učinio sve da sa njim uspostavi iskreni dijalog-  rekao je Makron.

Francuski predsjednik označio je politiku Evropske unije koja pomaže oružjem i finansijski Ukrajinu, sama ne učestvuje u ratu, dok protiv Rusije uvodi sankcije za realističku politiku.

- U Evropi ne može da bude mira ako se ne poštuje suverenitet država i nedodirljivost granica. Da li neko na našem kontinentu želi ponovo da potone u agresije jednih protiv drugih? Dobro znamo kakvi sporovi oko granica bi mogli da izbiju u srednjoj Evropi ili na Balkanu ako bismo dopustili takvo rešenje - zaključio je Makron. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:14