Ilon Mask / - INSTAGRAM
04/10/2022 u 20:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mask ipak kupuje Tviter po prvobitno dogovorenoj cijeni

Dioničari Tvitera glasali su 13. septembra za prihvatanje ponude za otkup koju je Mask poslao. Kompanija je u to vrijeme rekla da je 98.6 odsto glasova bilo za dogovor

Ilon Mask se opet predomislio i sada je ponovno zainteresovan za kupovinu Tvitera, ali ovaj put po izvornoj cijeni od 54.20 dolara po akciji, pišu mediji pozivajući se na izvore upoznate s time. Dogovor o kupovini bi mogao biti postignut već u petak, dodaju izvori.

Dionice Tvitera skočile su čak 15 odsto nakon što je Bloomberg prvi objavio vijest o planovima izvršnog direktora Tesle da nastavi sa svojim ugovorom o kupovini kompanije. Trgovanje tim dionicama Twittera potom je zaustavljeno. Musk je navodno pisao Tviteru i tako im predstavio svoje planove. Niti jedni niti drugi nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Maskov prijedlog da se uskladi s izvornim uslovima ugovora znači da se Tviter suočava s budućnošću pod vodstvom milijardera koji je mjesecima javno kritikovao njegovu upravu i dovodio u pitanje njegovu vrijednost. To takođe znači da njegove tvrdnje – o tome koliko su korisnici Tvitera botovi, na primjer – vjerojatno neće biti pažljivo ispitane u sudnici.

Mask i Tviter na sudu

Mask je mjesecima pokušavao odustati od ugovora o kupovini Twittera, potpisanog u aprilu. Tvrdio je da ga je Tviter obmanuo s informacijama o količini botova, automatizovanih računa iza kojih ne stoje pravi ljudi. Službeno je prekinuo ugovor u julu, a Tviter ga je tužio sudu u Delawareu kako bi ga prisilio da nastavi s kupovinom. Početak suđenja zakazan je za 17. oktobra.

Tokom nekoliko nedjelja koji su prethodili tom obračunu, advokati obije strane ispalili su kanone sudskih poziva jedni na druge s ciljem izmamljivanja svjedočenja i dokaza. Maskova strana trebala je pokazati da je Tviter prekršio uslove dogovora. Tviter je tvrdio da je Mask problem s botovima iskoristio kao izgovor za odustajanje od ugovora koji više nije smatrao ekonomski isplativim.

Najveći dioničar Tvitera

Maskov pravni tim sticao je utisak da slučaj ne ide dobro jer je sutkinja Kathaleen St. J. McCormick više puta stajala na strani Tvitera u predsudskim presudama, navode izvori. Čak i uz kasnu pojavu zviždača na Twitteru koji je tvrdio da rukovoditelji nisu bili spremni po pitanju bezbjednosti i problema s botovima, postojala je zabrinutost da Maskova strana neće moći dokazati materijalni negativni učinak, pravni standard potreban za izlazak iz ugovora.

Dioničari Tvitera glasali su 13. septembra za prihvatanje ponude za otkup koju je Mask poslao. Kompanija je u to vrijeme rekla da je 98.6 odsto glasova bilo za dogovor. Mask, najveći dioničar Tvitera, nije uopšte glasao, navode ljudi bliski tom dogovoru. Mask je posjedovao gotovo deset odsto Twittera, više od 73 miliona dionica, kada je pristao kupiti kompaniju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:50