/ - PHOTO BY MIKA BAUMEISTER ON UNSPLASH
30/11/2021 u 14:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачки епидемиолог: Омикрон прави божићни поклон, крај пандемије је на видику?!

Љекари у Јужној Африци наводе да нови сој коронавируса - омикрон, изазива благе симптоме, попут главобоље и умора, и да за сада нико од њега није преминуо или је хоспитализован

Док свијет страхује од новог соја коронавируса, њемачки епидемиолог и кандидат за будућег министра здравља тврди да је појава омикрона заправо "божићни поклон" човјечанству, пише Јutarnji.hr.

Љекари у Јужној Африци наводе да нови сој коронавируса - омикрон, изазива благе симптоме, попут главобоље и умора, и да за сада нико од њега није преминуо или је хоспитализован.

Њемачки здравствени стручњак, професор Карл Лаутербах, клинички епидемиолог и кандидат за будућег министра здравља тврди да би, на основу ових првих извјештаја, омикрон могао да буде прави "божићни поклон" који ће можда чак и убрзати крај пандемије.

Како преноси Дејли мејл, Лаутербах је сугерисао да огроман број мутација – чак 32 на протеину шиљака – може да значи да ће зараза бити много мање смртоносна, у складу с начином на који се развија већина других респираторних вируса, али да је вакцинација неопходна у одбрани од вируса.

С њим се слаже и професор Пол Хантер, стручњак за заразне болести на Универзитету Ист Англија, који сматра да би Лаутербахова теорија "могла да се покаже као истинита".

Хантер је рекао и јако мутирана варијанта није потпуно непрепознатљива за имунолошки систем оних који су вакцинисани или прележали болест, што је такође позитиван знак.

Научници већ дуго упозоравају да је мало вјероватно да ће коронавирус икада бити искоријењен, већ ће прећи у блажи вирус сличан прехлади, пише ДМ.

Међутим, стручњаци упозоравају да им је потребно најмање двије седмице како би се утврдило какве ће посљедице имати варијанта омикрон, а толико је потребно и за потврду да ли је овај мутирани сој заиста заразнији од делте, односно, да ли је ли отпоран на вакцине.

Нова варијанта први је пут откривена проше седмице, а већина случајева је концентрисана је у Јужној Африци, гдје је број дневних инфекција у суботу скочио на 6.048, што је 20 пута више у односу на 306 позитивних тестова који су регистровани двије недјеље раније. Број умрлих остао је на истом нивоу, за сада - у суботу их је забиљежено 20.

Лјекари кажу да су симптоми међу пацијентима благи и укључују екстремни умор, болове у мишићима и главобољу, болно грло и суви кашаљ.

Међутим, први случајеви омикрона до сада су пронађени код млађих људи, који и иначе имају блаже симптоме вируса, па би симптоми и њихова тежина могли бити другачији са ширењем новог соја међу старијима.

-Оно што видимо у Јужној Африци изузетно је благо. Заражени су се добро опоравили код куће и оздравили су у року од два до три дана- рекла је за ББЦ др Анжелик Коци, предсједница Јужноафричког љекларског удружења и особа која је прва уочила нову варијанту код пацијента.

Лаутербах је, како преноси британски таблоид, навео да би омикрон као мање тешка верзија вируса био стварно "рани божићни поклон", али упозорава на чињеницу да је само шест посто становника Јужне Африке старије од 65 година.

У Њемачкој је, пак, ситуација супротна. Професор Хантер каже да су извјештаји о мање тешким симптомима још увијек на нивоу "анегдоте" и да се у њих не може превише поуздати.

-Ако заиста изазива мање тешке болести, то је вјероватно последица претходног имунитета или од инфекције или вакцине- рекао је он Дејли мејлу.

Главни амерички епидемиолог, др Ентони Фаучи рекао је да ће проћи око двије недјеље док стручњаци не добију прецизније информације о преносивости и озбиљности болести, пренио је Јутарњи лист.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:40