/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
01/02/2023 u 09:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novoizabrani češki predsjednik: Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a

Pavel, penzionisani general NATO-a, rekao je da će Ukrajina biti "moralno i praktično spremna" pridružiti se zapadnom savezu nakon što sukob završi

Novoizabrani češki predsjednik Petr Pavel rekao je za BBS da Ukrajini treba dopustiti da se pridruži NATO-u "čim rat završi", prenosi Klix.ba.

Pavel, penzionisani general NATO-a, rekao je da će Ukrajina biti "moralno i praktično spremna" pridružiti se zapadnom savezu nakon što sukob završi.

U svom prvom emitiranom intervjuu s međunarodnim medijima od njegovog izbora, general Pavel je dao čvrstu odbranu zapadne vojne potpore Kijevu, rekavši da ne bi trebalo biti "gotovo nikakvih ograničenja" u pogledu onoga što zemlje trebaju poslati.

Govoreći iz renesansne palate Hrzansky, nekoliko stotina metara od Praškog dvorca, rekao je da za njega slanje zapadnih borbenih aviona poput F-16 "nije tabu", ali nije siguran da bi se oni mogli isporučiti u roku koji bi se mogao pokazati korisnim Kijev.

Američki predsjednik  isključio je slanje F-16 ove sedmice, iako je francuski E manuel Makron rekao da ništa nije isključeno.

-Ponosan sam što je moja zemlja jedna od prvih koja je Ukrajini pružila značajnu vojnu pomoć- rekao je za BBS.

Češka je bila prva zapadna zemlja koja je poslala tenkove i borbena vozila pješaštva, T72 i BM-P1 sovjetskog dizajna, u Kijev, dio niza isporuka teškog naoružanja koje su navodno počele još u martu 2022.

Gotovo godinu dana kasnije, nakon mnogo muke i dušebrižništva, zemlje uključujući Veliku Britaniju, SAD i Njemačku počele su odgovarati na opetovane pozive Kijeva da pošalju moderne tenkove zapadne proizvodnje kao što su Leopard 2, Challenger 2 i M1 Abrams.

-Vjerojatno malo ljudi je moglo zamisliti da bi zapadne zemlje bile voljne Ukrajini poslati moderne glavne borbene tenkove ili artiljeriju dugog dometa ili protivzračne sustave-nastavio je.

Sada je, rekao je, to bila stvarnost.

-Ali u isto vrijeme vidimo da to još uvijek nije dovoljno- za suzbijanje značajnih resursa Rusije u ljudstvu i materijalu, dodao je.

Priznao je razočaranje Kijeva brzinom isporuka, posebno zapadnih tenkova, koji su bili izričito dizajnirani da probiju rupe - doslovno i figurativno - kroz sovjetske oklopne formacije. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:12