Vladimir Putin / - FOTO: KREMLJ
24/09/2022 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin potpisao: Deset godina zatvora za dezerterstvo

Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka kazniće se zatvorom od pet do deset godina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmjena i dopuna Krivičnog zakona koji se odnosi na služenje vojnog roka, kojom se pooštravaju kazne za sve one koji odbiju mobilizaciju.

Jedan novi član je „Dobrovoljna predaja“ – za ovo prijeti od tri do deset godina godina. Međutim, ako je vojnik, koji je počinio takvo krivično djelo prvi put, preduzeo mjere za njegovo oslobađanje, vratio se na svoje mjesto službe i nije počinio druge zločine u zatočeništvu, onda može biti oslobođen odgovornosti.

Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka kazniće se zatvorom od pet do deset godina. Štaviše, vojna lica koja su u rezervnom sastavu i pozvana na vojnu obuku snosiće istu odgovornost kao i vojnici po ugovoru.

Pored toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih naređenja, odbijanje učešća u neprijateljstvima, otpor šefu vojne službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, prenose RIA Novosti.

Neke izmjene se odnose na ispunjavanje ugovora po državnoj narudžbini – za ponovljeno kršenje uslova ugovora prijeti od četiri do osam godina zatvora, a ako se zadatak ne izvrši ili šteta iznosi najmanje pet miliona rubalja – od pet do deset godina.

Otežavajućom okolnošću smatraće se krivična djela protiv služenja vojnog roka ako su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, u ratnom periodu.

(VIDEO) Rusi hrle u Gruziju, na granici kolona od deset kilometara

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:17