/ - PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
23/01/2022 u 22:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија: Нови дневни рекорд новоразаражених, нема најаве строжих мјера

Омикрон сој забиљежен је у 64 од 89 региона у земљи и власти очекују да ће постати доминантан сој

Број новозаражених коронавирусом у Русији достигао је данас нови дневни максимум, када је забиqежен трећи узастопни дневни рекорд заражених како се омикрон сој вируса шири земљом. Велики скок заражених до сада није довео до пораста пријема у болнице па власти не намјеравају да уводе оштрије антиковид мјере.

Национални тим за коронавирус пријавио је 63.205 новоинфицираних у претходна 24 часа, што је пораст од више од 25 одсто од када је такође забиљележен рекорд у петак. Пријављено је 679 умрлих, слично другим дневним бројем умрлих протекле недеље.

Омикрон сој забиљежен је у 64 од 89 региона у земљи и власти очекују да ће постати доминантан сој.

Око половина од 146 милиона становника је потпуно вакцинисано, иако је Русија била међу првим у свијету да одобри и примјени антиковид вакцину. Свако ко је примио основну вакцину прије шест мјесеци од јула може да прими бустер дозу.

Независни вебсајт који прати вакцинације, гогов.ру, процијењује да је 8,8 милиона људи такође добило и бустер дозу.

Ипак дневни број новозаражених у Русији стално расте од 10. јануара.

У Русији је забележено 326.112 умрлих од почетка пандемије, далеко највећи број умрлих од ковида у Европи.

Власти наводе да би садашњи скок броја заражених могао да буде највећи до сада у земљи, али за сада нису пријавили неке веће рестрикције да га зауставе.

Не разматра се могућност закључавања земље, рекли су званичници, а влада је одлучила на неодређено време да одложи увођење рестрикција за невакцинисане, што би било јако непопуларно међу Русима који су подозриви према вакцини.

Русија је такође скратила обавезни период изолације за инфициране ковидом-19 са 14 на седам дана. Власти кажу да велики скок у инфекцијама до сада није довео до сличног пораста пријема у болнице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:00