Ilustracija
21/01/2023 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: Osuđen na 60 godina zatvora zbog zlostavljanja studentkinja

Dok su žrtve optuženog tonule u samoprezir, pribjegavajući samopovređivanju i pokušajima samoubistva pod njegovom prinudnom kontrolom, dokazi su pokazali da je optuženi sadistički uživao u njihovom bolu i patnji, piše u sudskim dokumentima

Amerikanac Lari Rej, vođa svojevrsnog kulta, osuđen je u petak na 60 godina zatvora zbog seksualnog i emocionalnog zlostavljanja studentkinja na koledžu "Sara Lorens" u Njujorku.

- Bio je to sadizam, čist i jednostavan, rekao je sudija Luis Liman prilikom izricanja kazne, uz ocjenu da se Rej (63) ponašao kao "zli genije" da bi mučio svoje žrtve, prenosi RTS.

Tokom Rejovog četvoronedeljnog suđenja na saveznom sudu na Menhetnu, tužioci su iznijeli hronologiju događaja koji su počeli kada se Rej uselio u spavaonicu svoje ćerke krajem 2010. godine.

Rej je učestvovao u "terapijskim" seansama sa nekim njenim cimerkama pod izgovorom da im pomaže u rješavanju psiholoških problema.

Lari Rej se ponašao kao "očinska figura", a nekoliko cimerki se sljedećeg ljeta preselilo u stan u kvartu Aper Ist Sajd na Menhetnu.

Jednosoban stan se pretvorio u kuću užasa, navodi se u optužnici.

Rej je učestvovao u "terapijskim" seansama sa studentima, ubeđujući ih da otkriju duboko "intimne" detalje o svojim životima. On je kasnije izolovao nekoliko svojih žrtava od njihovih roditelja i ubijedio neke da su "slomljene" i "da im je potrebna popravka", navodi se u optužnici.

Nakon što je obezbijedio povjerenje mladih ljudi, Rej je započeo "saslušanja" koja su uglavnom uključivala fizičko i verbalno zlostavljanje.

On je tokom sesija iznosio lažne optužbe protiv studenata, uključujući tvrdnje o materijalnoj šteti, a u jednom slučaju i optužbe da je jedna žrtva pokušala da ga otruje.

Rej je jednom mladiću prijetio da će ga zaklati sve dok nije priznao da je pogriješio, dok je drugu žrtvu udario o zemlju nakon što se vratila kući sa hranom koja se ohladila.

Četiri godine nakon što je Rej ušao u živote ovih studenata, rekao je jednoj žrtvi da bi trebalo da se bavi prostitucijom kako bi mu nadoknadila navodnu imovinsku štetu.

Žrtva Klaudija Druri to je činila od 2014. do 2018. godine.

- Postala sam prostitutka. To je bio Larijev predlog, svjedočila je Drurijeva.

- Natjerao me je da pokušam samoubistvo više puta i u jednom trenutku sam o tome razmišljala svakodnevno, rekla je Felicija Rozario, još jedna žrtva Larija Reja.

Dok su Rejove žrtve davale izjave, on ih je pažljivo gledao, iako nije pokazivao znake emocija. Do optuženičke klupe Rej je hodao šepajući, a tokom cijelog postupka izricanja presude nosio je slušalice.

Tražeći doživotnu kaznu zatvora, tužioci su istakli da je "tokom godina namjerno nanio brutalnu i doživotnu štetu nevinim žrtvama koje je namamio i zlostavljao da bi se pokorili".

- Dok su žrtve optuženog tonule u samoprezir, pribjegavajući samopovređivanju i pokušajima samoubistva pod njegovom prinudnom kontrolom, dokazi su pokazali da je optuženi sadistički uživao u njihovom bolu i patnji, piše u sudskim dokumentima.

Tužioci su tvrdili da žudnja za novcem nije jedina Rejova motivacija, već da je takođe uživao u okrutnosti.

Rejova odbrana je, s druge strane, smatrala da bi svaka kazna veća od 15 godina bila "nepotrebna", napominjući da je i sam Rej odrastao u nasilnom domu.

U svojoj izjavi, Rej se sudu predstavio kao žrtva i govorio je o navodnim zdravstvenim tegobama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:44