/ - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL UKRAJINA, ZASTAVA, ILUSTRACIJA
26/09/2024 u 08:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD planiraju novi paket vojne pomoći Ukrajini od osam milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države namjeravaju da objave novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od osam milijardi dolara tokom posjete predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena intenzivno je razgovarala sa Kongresom da prije 30. septembra, kraja savezne fiskalne godine, omogući povlačenje 5,6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini.

Američki zvaničnici tvrde da će Bijela kuća danas obavijestiti Kongres o pomoći Ukrajini iz američkih vojnih zaliha, ali sadržaj tog paketa još nije definisan, prenosi N1.rs.

Bajden: Putinov rat je propao, NATO je jači

Dodatnih 2,4 milijarde dolara trebalo bi da bude obezbjeđeno u okviru Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, a tim novcem kupiće se oružje za Ukrajinu, umjesto da se povlači iz američkih vojnih zaliha.

Ta pomoć uključuje municiju, oružje, borbene dronove i materijal potreban za proizvodnju municije u samoj Ukrajini, rekao je jedan od izvora Rojtersa.

Kroz posebna predsjednička ovlašćenja (PDA) Vašington planira i vojnu pomoć od 375 miliona dolara Ukrajini, a u okviru te mjere, između ostalog, iz vojnih zaliha Ministarstva obrane biće isporučene precizno navođene bombe sa dometom do 130 kilometara koje se lansiraju iz borbenih aviona.

Kongres SAD je od početka ruske invazije na Ukrajinu odobrio vojnu pomoć toj zemlji u vrednosti od 175 milijardi dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 08:52