/ - PHOTO BY MAXIM HOPMAN ON UNSPLASH
23/01/2022 u 16:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетске берзе оштро пале

Аналитичари у анкети Реутерса процјењују да су зараде компанија у посљедњем лањском тромјесечју порасле више од 20 посто у односу на исто раздобље годину дана прије.

Спекулише се да би Фед могао агресивније заоштрити монетарну политику него што се очекивало како би сузбио инфлацију, која је досегнула највиши ниво у готово 40 година.

На Wall Streetu су цијене дионица пале и прошле седмице, треће заредом, а пале су и остале највеће свјетске берзе јер ће ускоро због високе инфлације америчка централна банка повећати каматне стопе, преноси Хина.

На Wall Streetu јe Dow Јones прошле седмице пао 4,6 посто, на 34.265 бодова, док је S&P 500 потонуо 5,7 посто, на 4.397 бодова, а Nasdaq индекс 7,6 посто, на 13.768 бодова.

За S&P 500 и Nasdaq indeks то је био највећи недјељни губитак од почетка пандемије коронавируса.

Притом је Насдаq индекс заронио у подручје корекције, па је сада око 14 посто испод рекордне разине, досегнуте у новембру прошле године.

Ни С&П 500 није далеко од корекције, с обзиром да је у минусу више од 8 посто у односу на своју рекордну разину досегнуту почетком јануара.

Посљедица је то даљњег притиска на технолошки, али и друге дионичке секторе који се темеље на расту јер су у очекивању повећања кључних камата Феда порасли приноси на америчке државне обвезнице.

На референтне 10-годишње обвезнице приноси су у једном тренутку достигли 1,9 посто, највиши ниво у двије године, док су се још почетком године кретали око 1,5 посто.

Приноси брзо расту јер се спекулише да би Фед могао агресивније заоштрити монетарну политику него што се очекивало како би сузбио инфлацију, која је досегнула највише разине у готово 40 година.

Аналитичари процјењују да би Фед могао повећати кључне камате за 0,25 постотних бодова, а потом још у два или три наврата до краја године.

-У нестабилном смо раздобљу, валуације су високе, камате расту, изгледи су мутни… има више разлога за забринутост него прије неколико мјесеци- каже Петер Туз, предсједник у Цхасе Инвестмент Цоунсел.

У фокусу улагача идућега ће седмице бити сједница челника Феда, која би могла дати јаснију слику о будућем заоштравању монетарне политике.

Улагачи ће пажљиво анализирати и кварталне пословне резултате компанија, а извјешћа ће, међу осталим, објавити технолошки дивови, као што су Apple, Microsoft i Tesla.

Од компанија из састава S&P 500 индекса, које су досад објавиле извјештаје, њих више од 70 посто надмашило је очекивања по питању зарада.

Аналитичари у анкети Реутерса процјењују да су зараде компанија у посљедњем лањском тромјесечју порасле више од 20 посто у односу на исто раздобље годину дана прије.

-С обзиром на сједницу Феда и пословна извјештаје, биће пуно разлога за забринутост на тржишту идуће седмице- каже Јим Паулсен, стратег у компанији Тхе Леутхолд Гроуп.

И на европским су берзама цијене дионица прошле седмице пале. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,6 посто, на 7.494 бода, док је франкфуртски ДАX склизнуо 1,8 посто, на 15.603 бода, а паришки ЦАЦ 1 посто, на 7.068 бодова.

На Токијској је берзи, пак, Никкеи индекс пао 2,1 посто, на 27.522 бода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:24