foto: Skrinšot / - FOTO: SKRINšOT
27/05/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tehnologija sve više napreduje: Robot koji bere povrće

Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove sprave mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim farmama

Puno je godina prošlo otkad su traktori napravili revoluciju, sad je red na robote.

Tehnološki napredak je donio nove tačke s kojih može da se bere i okopava, a u tome su posljednjih godina pomogle i autonomne mašine.

Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove sprave mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim farmama.

U prošlim vijekovima žetva je podrazumijevala angažovanje svake radno sposobne osobe u selu, a usjevi su se savladavali uz pomoć primitivnih alata.

Naučna i inženjerska otkrića su u posljednjih dvjesta godina bitno olakšala i izmijenila taj proces, a mehanizacija je umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom.

Upravo zbog toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mjesta zamijeniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao sa udaljenosti.

GRoW je novi robot ovog tipa, a posao mu je da krstari staklenikom, skenira povrće i bira plodove koji su zreli za berbu. Kontroliše se preko posebne aplikacije koja se instalira na pametni telefon, pa farmer može da podešava detalje o tome koji su plodovi za branje i gdje bi robot trebalo da napravi rez da bi ubrao povrće. Život sve više liči na naučnu fantastiku, piše PC Press.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:44