Platforme nafte / - EPA
10/12/2022 u 08:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinutost za privredu zadržala cijene nafte ispod 77 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 41 cent i iznosila je 76,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 71,82 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 77 dolara, zbog strahova da će slabljenje ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evrope i Kine zaustaviti potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 41 cent i iznosila je 76,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 71,82 dolara, prenosi Hrportfolio.

U fokusu trgovaca je ekonomija u kontekstu prognoza da će američka centralna banka iduće sedmice podići kamatne stope za pola procentnog boda da bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja zakočili bi ekonomsku aktivnost, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

I Evropska centralna banka (ECB) povesšće se za Fedovim primjerom, pokazuju prognoze ekonomista, uprkos tome što je ekonomija eurozone gotovo sigurno već u recesiji.

U Kini će rast broja slučajeva zaraze koronavirusom vjerovatno prigušiti ekonomski rast u sljedećih nekoliko mjeseci, uprkos ublažavanju pojedinih epidemioloških mjera, smatraju ekonomisti koji prognoziraju oporavak aktivnosti tek u drugoj polovini naredne godine.

U takvim su uslovima cijene nafte u ugovorima s kraćim rokovima isporuke bile niže nego u onima s rokovima isporuke za šest mjeseci, što signalizira da trgovci očekuju slabiju potražnju.

Cijene nijesu reagovale na zatvaranje naftovoda Keystone u SAD-u zbog curenja nafte, zbog procjena trgovaca da će isporuke uskoro biti nastavljene. U drugom je planu i zastoj tankera u Bosforu zbog pojačanih turskih provjera osiguranja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 1,83 dolara na 75,3 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:24