Ani Erno je dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu / -foto: THE NOBEL PRIZE 2022
06/10/2022 u 15:07 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ani Erno dobitnica Nobelove nagrade za književnost: Nagrada za hrabrost i kliničku oštrinu

Kako je Erno izjavila ranije, pisanje je politički čin koji nam otvara oči za društvenu nejednakos

Francuska autorka Ani Erno je dobitnica Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija, a prenijele su svjetske agancije.

Kako su naveli iz Švedske akademije, ona je nagradu dobila "za hrabrost i kliničku oštrinu kojom razotkriva korjene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sјećanja".

Kako je Erno izjavila ranije, pisanje je politički čin koji nam otvara oči za društvenu nejednakost. U tu svrhu koristi jezik kao, kako ga ona naziva, "nož" da pociјepa veo mašte.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost јe rođena 1940. u gradiću Ivto u Normandiji, gdјe su njeni roditelji imali prodavnicu i kafe.

Kako su članovi Švedske kraljevske akademiјe naveli u obrazloženju, njen put do autorstva bio je dug i mukotrpan. Dosljedno i iz različitih uglova ispituje život, obilježen jakim razlikama u pogledu pola, jezika i klase.

Ani Erno јe napisala više od trideset književnih dјela.

Nobelova nagrada za književnost prošle godine dodeljena je tanzanijskom piscu Abdulrazaku Gurni. Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želio da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovјečanstvu.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:21