Феђа Штукан у друштву Ксеније Ракочевић о свом аутобиографском роману / -фото: Радојица Ивановић
12/05/2022 u 12:23 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гост сајма књига Феђа Штукан: Свjедочанство из прве руке за кћерку

Није размиљао о стиловима писања, нити је желио да се бави књижевношћу, већ је само хтио да то "што носи у себи избаци из себе"

Роман "Бланк", књижевни првjенац Феђе Штукана, много је више од аутобиографског романа, казала је Ксенија Ракочевић, представљајући сајамској пубици ово прозно штиво познатог сарајевског глумца, који је у овој књизи открио и да је много више од тога.

Аутобиографски "Бланк", Штукан је написао на наговор Анђелине Џоли и Бреда Пита, као могућу грађу за играни филм о човjеку коjи jе од снаjперисте у рату, бескућника и хероинског зависника у миру, стигао до рефлектора холивудске "А" продукциjе.

Роман jе настао спонтано, првобитно замишљен као синопсис за филм, а аутор jе штиво дописивао у форми дневника.

– Био jе то рукопис од стотињак страница, дао сам га приjатељу коjи ме jе замолио да га обjави. Jа то нисам хтио уопште, али касниjе сам схватио да желим да оставим свjедочанство из прве руке своjоj кћерки. Дjеца треба да знаjу ко су им родитељи – казао је он.

Назив "Бланк" jе такође настао спонтано, jер је писао у бланк документу на аjпеду коjи му jе дала Анђелина Џоли.

– Али, бланк као термин ипак има много значења – казао је он.
Феђа Штукан је човjек са врло бурном животном причом, jедно jе вриjеме, у младости, живио у Котору за коjи га вежу сjећања на велику љубав, коjа ниjе имала филмски краj, присјетио се он. Био је у специjалним jединицама Армиjе БиХ и након двиjе године напустио jе воjску, одбиjаjући да се бори, како је казао у "вjерском рату". Успио jе да напусти воjску претвараjући се да jе психички поремећен, отишао jе у Њемачку и ниjе се вратио у Сараjево, док се рат ниjе завршио.

Занимљиво је да је "Бланк" уврштен у многе школске програме широм региона, и да је у процедури да постане и дио школског програма у Црноj Гори.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:17