Са наступа у Подгорици / -С. Ћетковић
25/11/2021 u 18:29 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градски хор Бијело Поље награђен овацијама у Подгорици: Побиједиле добре емоције и љубав према музици

Избором композиција жељели смо да покажемо да један такав аматерски вокални ансамбл може да изводи професионалну музику, казала је Ђаковић

Поклоници хорског пјевања у Подгорици имали су прилику да уживају у концерту регионално етаблираног и награђиваног Градског хора Биjело Поље који је први пут од оснивања 2016. године наступио у нашем главном граду, у КИЦ-у "Будо Томовић". Љепоту хорског вишегласја становницима Подгорице који су се (захваљујући вишегодишњој немарности градске управе и државе), одвикли од хорских концерата (иако се овај град може похвалити славном историјом хора "Станко Драгојевић") дочарао је четворогласни ансамбл којим диригују од његовог оснивања Јелена Ђаковић и Jулиjана Вуjошевић, иначе професорке у бјелопољској Музичкој школи.

– Заиста смо се лијепо осјећали током нашег првог концерта пред Подгоричанима. Ми смо додатно уживали, јер је ово наш повратак на сцену послије годину и по. Смогли смо снаге и ми и чланови хора и мислим да је све испало веома добро. Надам се и да је публика уживала колико и ми, а судећи по повратним емоцијама које смо добили вечерас из публике, видјели смо да јесте – казала је Вујошевић.

Диригенткиње хора који је наступао и у Пули, Jедрену у Турској, освојио је приjе двиjе године сребрну медаљу на престижним Београдским хорским свечаностима, као и на онлајн такмичењу фестивала "Мелодианум" - Кикинда, истичу да је хорска музика популарна, а концерти радо посјећени. Публика слично реагује на свим њиховим наступима, па су и у Подгорици осјетили да публика ужива, нагласила је Вујошевић, док је Ђаковић примијетила да се неријетко концерт заврши пјесмом из публике, баш као што се то догодило прексиноћ.

Репертоар који смо чули је осмишљен прије два мјесеца, кад се хор опет окупио послије паузе због пандемије. У првом дијелу концерта хор је извео хорску класику - умјетничке и духовне композиције, док је други припао обрадама и хорским аранжманима популарних пјесама, истакла је Ђаковић.

image

Јелена Ђаковић и Јулијана Вујошевић

-С. Ћетковић
Подршка града

Јелену Ђаковић и Jулиjану Вуjошевић везује дугогодишње пријатељство. Везује их и вишегодишњи рад у истом колективу, Музичкој школи Бијело Поље, гдје активно сарађују. Идеју за оснивање Градског хора дао је тадашњи директор бјелопољског Центра за културу Абаз Диздаревић.

Хор који функционише у оквиру бjелопољског Центра за културу већ пет година ужива у подршци цијелог града, гдје наступа често и у многим свечаним пригодама.

– Веома је важна та подршка и подстрек. Обје свуда то истичемо, јер нема баш много оваквих хорова ни у региону, а у Црној Гори свједоци смо да само неколико хорова егзистира – каже Ђаковић.

– Ово је мјешовити четворогласни хор, те смо избором композиција жељели да покажемо да један такав аматерски вокални ансамбл може да изводи професионалну музику. Наравно, наша жеља је била и да анимирамо публику, па су логично изабране и популарне пјесме. Аранжери тих композиција су наши чланови, професори Петар Јокић и Милош Војиновић, и наша изузетна корепетиторка Миљана Ђуровић. Огромну подршку нам дају и остали чланови хора, који су уложили велику енергију да послије толико времена смогнемо снаге и појавимо се на сцени. Било је бојазни због епидемиолошке ситуације, али је превладала љубав према музици – казала је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:52