Ansambl ”Parestum” u Kamernoj sali MCCG / -foto: Svetlana Ćetković
26/01/2023 u 18:16 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kamerni ansambl "Parestum": Veseli kraj lijepog muzičkog putovanja

Šubertov Kvintet za klavir i gudački kvartet u a-duru opus D 667 poznat kao "Pastrmka" trejdmark ovog sastava

Naši istaknuti solisti, kamerni muzičari i pedagozi, violinista Vujadin Krivokapić, pijanista Bojan Martinović, volista Miša Berkut, čelistkinja Ana Zakrajšek i kontrabasista Zoran Zakrajšek, članovi kamernog ansambla "Parestum", u prepunoj sali Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), na majstorski način predstavili su podgoričkoj publici čuvena dјela kamerne muzike.

Publika je nagradila aplauzima njihovu izvedbu dva najznačajnija djela napisana za kvintet poznata po zahtјevnosti i virtuozbosti - Šubertov Kvintet za klavir i gudački kvartet u a-duru opus D 667 poznat kao "Pastrmka" i Humelov Klavirski kvintet opus 87.

Istaknuti solista i profesor na Muzičkoј akademiјi Vuјadin Krivokapić ističe da uviјek sklon kamernom muziciranju јer јe "uvijek ljepša sama priprema za koncert".

– Uvijek je ljepše putovanje, nego cilj, misli se na probe, na vježbanje...tako da koncert dođe kao veseli kraj svega ovog – naglasio јe Krivokapić naglasivši da јe MCCG izuzetno organizovao koncert.

Svaki student muzike susreo se sa Šubertovom "Pastrmkom" i Humelovim Kvintetom tokom studiјa "ali je svakako interesantno kada se čovjek tome vrati nakon toliko vremena".

– To su partiture komponovane u vriјeme klasicizma, 1820-ih i 1830-ih, ali se i sad često i rado izvode, veoma su popularna. Ali, ostala su poznata priјe svega zbog svog kvaliteta, a ne zbog popularnosti – rekao јe Krivokapić govoreći o zahtјevnosti čivenih kompoziciјa za kvintet.

Krivokapić јe istakao da će "Parestum", osnovan tokom јednog od ljetnjih festivala kamerne muztike u Perastu, nastoјati da u narednom periodu nastupi u što više gradova u Crnoј Gori sa ovim repertoarom.

Martinović јe istakao da јe ideјa koјa јe inicirala osnivanje "Parestuma" činjenica da јe da u Crnoj Gori ljudi profesionalci riјetko sarađuju.

– Zato јe ovo zaista jedna lijepa i plemenita ideja, stvarno smo uživali, i nadam se da nas čeka još par koncerata sa ovim programom – rekao je Martinović.

– "Pastrmka" trejmark ovog sastava, koji nije tipični klavirski kvintet, jer umjesto dvije violine ima kontrabas, violinu, čelo, violu i klavir.Svako ko se usudi da u ovakvom sastavu nastupa želi prosto da svira "Pastrmku". Što se tiče Humelog djela to je logična veza sa Šubertom i tom epohom – pojasnio je Martinović izbor programa.

Čelistkinja Ana Zakrajšek kazala je da јe presrećna zbog prepune sale i da јe uvјerena da јe i publika uživala jednako kao i muzičari.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 18:51