Kneževiću dodijeljeno priznanje ”Svetosavska povelja” / - FOTO: DF
27/01/2023 u 11:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Kneževiću dodijeljeno priznanje "Svetosavska povelja"

Prilikom uručenja ovog značajnog priznanja, Knežević je ukazao na svoj životni krug, jer je njegova familija u Crnu Goru došla upravo sa Kosova i Metohije, zbog čega, kako je istakao, svaki svoj dolazak na Kosovo doživljava kao „svojevrsni povratak praroditeljskom domu“

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević sinoć je u Kosovskoj Mitrovici primio ugledno društveno priznanje na polju kulture, „Svetosavska povelja“, za „ukupnu djelatnost na polju borbe za istinu o Kosovu i Metohiji“.

Kneževiću, afirmisanom političaru i srpskom piscu iz Crne Gore, kao i novinarki „Večernjih novosti“, Dragani Zečević, ova nagrada je dodijeljena na impozantnoj svečanosti, a dodjeljuju je opštine Pećkog Upravnog okruga: Peć, Đakovica, Klina, Istok i Dečani.

image

Kneževiću dodijeljeno priznanje "Svetosavska povelja"

- FOTO: DF

Prilikom uručenja ovog značajnog priznanja, Knežević je ukazao na svoj životni krug, jer je njegova familija u Crnu Goru došla upravo sa Kosova i Metohije, zbog čega, kako je istakao, svaki svoj dolazak na Kosovo doživljava kao „svojevrsni povratak praroditeljskom domu“.

On je na svečanosti dodjele priznanja, između ostalog, rekao i sljedeće: „Znao sam, a znam to i sada, da krv nije voda, i da to iskustvo predaka, koje teče i mojom krvlju, kao i vašom, govori o jednom saglasju i bratskoj ljubavi, koju ništa ne može da naruži, niti da natruni.“

Kao kulturni poslenik i političar, afirmisani pjesnik i romanopisac, Knežević se u svojoj pozdravnoj riječi distancirao od odluke režima u Crnoj Gori, koji je 2008. godine prihvatio nezavisnost Kosova. Pritom je istakao da se čak i tada osamdeset pet posto građana Crne Gore protivilo toj odluci.

image

Kneževiću dodijeljeno priznanje "Svetosavska povelja"

- FOTO: DF

Ukazao je i na sličnosti golgote Srba na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori zbog borbe za identitet srpskog naroda i pravo na slobodu i slobodnu riječ.

Naglasio je da je Demokratski front odolio svim ponudama oko ulaska u vlast po cijenu odricanja od srpskog življa na Kosovu i Metohiji, i svih obilježja po kojima je Crna Gora nekad nazivana Srpskom Spartom. Zato je ponovio da se srpski narod u Crnoj Gori nikad neće odreći svog istorijskog pamćenja i neraskidivih veza sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, u Srbiji i rasijanju.

Knežević, profesor srpskog jezika i književnosti, kao angažovani pisac, dosad je objavio šest knjiga poezije i roman „Obala Nesanice“, član je UKCG, a dobitnik je više književnih priznanja, među kojima su najznačajnija: „Mirko Banjević“ za poeziju, „Slobodan Kostić“ za humor u satiri, „Radoje Domanović“ i „Velika Gramata“.

U nastavku večeri, nakon ceremonije dodjele priznanja Kneževiću i Dragani Zečević, publika u Kosovskoj Mitrovici imala je lijepu priliku i da čuje stihove Kneževića i porazgovara sa dobitnicima uglednog društvenog priznanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:47