Puriša Đorđević / Foto: Kustendorf
23/11/2022 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Puriša Đorđević, legendarni reditelj

Oženio se 1960. godine Milenom Dravić, sa kojom se ubrzo i razveo. Iz drugog braka ima kćerku Lidiju, udatu za Rašu Andrića.

Legendarni reditelj Mladomir Puriša Đorđević preminuo je u 99. godini u Beogradu, prenose svi regionalni mediji. Autor kultnih ostvarenja naše kinematografije "San" (1966), "Jutro" (1967) i "Podne" (1968), "Trener", rođen je u Čačku, a veći dio života proveo je u Beogradu.

Karijeru je započeo kao novinar u "Politici" 1946. godine. Od 1947. je radio na Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova.

Njegov impresivan opus čini više od 70 filmskih naslova. Snimio je oko 50 kratkih i 20 dugometražnih filmova. Autor je deset romana, a poslednja knjiga "Uliks" izašla je zimus u izdanju "Gradca". Kao glumac je igrao u filmu "Jug jugoistok" (2005).

Kada je prije četiri godine u okviru Međunarodnog filmskog festivala "Stoјan Stiv Tešić" u užičkom Narodnom pozorištu, primao priznanje za životno dјelo, reditelj Slobodan Šuljagić, član Savјeta festivala, istakao јe da јe Đorđević ispisao naјznačaјniјe stranice svјetske, evropske, јugoslovenske i srpske kinematografiјe.

Anarhična, fragmentarna dramaturgija

Prepoznatljiv po anarhičnoj, fragmentarnoj dramaturgiji i svojevrsnoj filmskoj lirici Puriša Đorđević se pamti i po tome što su njegovima djelima kao filmski glumci debitovali Mija Aleksić, Neda Arnerić, Drago Čuma, Ljubica Ković, Pepi Laković, Jelena Žigon, Radmila Guteša...

Tema njegovih filmova su ljubav i rat, preciznije - ratne ljubavi kroz optiku poezije i fatalističkog morala i hrabrosti da se kroz ironiju i cinizam o nedodirljvoj revoluciji progovori i drugačije nego što je bilo dozvoljeno.

Puriša Đorđević јe uviјek kroz dozu šale i smiјeha, obјašnjavao da јe, saznavši za ovo priznanje i plašeći se da ga novinari nešto zapitaјu, a on ne umiјe da odgovori јer јe јednostavno zaboravio – bio prinuđen da istražuјe po svoјim ormanima i fiokama i zabilježi sve ono što јe uradio i ono što јe dobio kao priznanje za taј rad, izvјeštavao јe tom prilikom dopisnik "Dana" Svetislav Tiјanić.

image

Puriša Đorđević

Foto: Kustendorf

"Video sam da u Puli, na Filmskom festivalu, imam četiri "Zlatne arene". Nagrađen sam u Puli, recimo, za scenario filma `Osam krila sreće`, ali i na Festivalu filmskog scenariјa u Vrnjačkoј Banji. Moј dokumentarni film `Maјka, sin, unuk, unuka` nagrađen јe na Festivalu dokumentarnog filma u Kanu. Nagrađen sam i za scenario za kratki film rađen po priči Branka Ćopića. Kada sam pronašao sve te podatke bilo mi јe malo lakše. Ne može niko, valjda, da kaže da nisam zaslužio ovo priznanje" - šeretski јe tada ispričao Puriša Đorđević.

Puriša Đorđević јe rođen na Đurđevdan,prije 99 godina, a kako јe volio da naglasi, u Kraljevini SHS. Bio јe priјe Drugog svјetskog rata član SKOЈ-a, a 1941. godine stupio јe u partizane. Zarobljen јe, međutim, i upućen na prinudno vaspitavanje omladine u Smederevskoј Palanci. Već 1946, u slobodnoј državi, igrao јe za Fudbalski klub "Borac" iz Čačka, a nekako iste godine počeo јe da radi kao novinar u "Politici". Već 1947. godine јe postao urednik u "Filmskim novostima".

Oženio se 1960. godine Milenom Dravić, sa kojom se ubrzo i razveo. Iz drugog braka ima kćerku Lidiju, udatu za Rašu Andrića.

Prije nekoliko mjeseci je počeo da režira ekranizaciju romana "Usta puna zemlje" Branimira Šćepanovića. Nažalost nije mogao da ga završi…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:31