Žan Lik Godar / - FOTO: PRINTSKRIN/DRUšTVENE MREžE
13/09/2022 u 11:22 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Žan-Lik Godar: Odlazak jednog od začetnika francuskog "Novog talasa"

"Godarovi filmovi su inspirisali različite reditelje kao što su Martin Skorseze, Kventin Tarantino, Stiven Soderberg, D. A. Penbejker, Robert Altman, Džim Džarmuš...

Slavni francuski reditelj Žan-Lik Godar, јedan od začetnika francuskog "Novog talasa" preminuo јe u 92. godini, javio je francuski list "Liberasjon".

On je jedan od začetnika i najznačajnijih predstavnika takozvanog francuskog Novog talasa u filmskoj industriji. Godardovi upadi u tabu teme i njegove nove tehnike preokrenuli su filmski establišment i inspirisali ikonoklastičke režisere decenijama nakon vrhunca koji je francuski režiser dostigao tokom šezdesetih godina prošlog viјeka.

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su "Do poslednjeg daha", "Prezir", "Ludi Pjero", "Živeti svoj život"…

Žan-Lik Godar (Jean-Luc Godard; 3. decembra 1930) je francusko-švajcarski filmski režiser, scenarista i filmski kritičar. Jedan od začetnika i najznačajnih predstavnika francuskog "Novog talasa i jedna od najuticajnijih ličnosti svjetskog filma. Militantni intelektualac, ideološki opredjeljeni umjetnik, svojim filmovima često suprotstavljen holivudskim konvencijama. Kao i njegovi savremenici "Novog talasa" Godar je kritikovao redovnu "tradiciju kvaliteta" francuske kinematografije, više naglašavajući vještinu u inovacijama i preferirajući velika djela iz prošlosti za eksperimentisanje. Da ospore ovu tradiciju, on i istomišljeni kritičari su počeli da prave svoje filmove. Mnogi od Godarovih filmova osporavaju konvencije tradicionalnog Holivuda kao dodatak francuske kinematografije. On se često smatra najradikalnijim francuskim režiserom 1960-ih i 1970-ih. Nekoliko njegovih filmova izražavaju svoje političke stavove. Njegovi filmovi izražavaju svoje znanje istorije filma preko svojih referenci na starijim filmovima. Pored toga, Godarovi filmovi često navode egzistencijalizam, kao što je i sam strastveni čitalac egzistencijalne i marksističke filozofije. Njegov radikalni pristup u filmskim konvencijama, politici i filozofiji, čine ga uticajnim filmskim stvaraocem u svijetu sedme umetnosti.

Godarovi filmovi su inspirisali različite reditelje kao što su Martin Skorseze, Kventin Tarantino, Stiven Soderberg, D. A. Penbejker, Robert Altman, Džim Džarmuš, Vong Kar-Vai, Vim Venders, Bernardo Bertoluči i Pjer Paolo Pazolini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:55