фото: Пријестоница / - фото: Пријестоница
28/11/2021 u 13:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пуро Ђурић добитник Повеље Иван Црнојевић

Повеља „Иван Црнојевић“, коју додјељује градоначелник, биће уручена на свечаности коју Престоница организује 4. јануара, на Дан оснивања Цетиња.

Истакнути црногорски културни стваралац, сликар и бивши градионачелник Цетиња Слободан - Пуро Ђурић добитник је Повеље „Иван Црнојевић“ за 2021. годину. Ово признање додјељује се појединцу за остварено животно дјело које је од посебног значаја за Престоницу.

Повеља „Иван Црнојевић“, коју додјељује градоначелник, биће уручена на свечаности коју Престоница организује 4. јануара, на Дан оснивања Цетиња.

Градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан подржао је кандидатуру Ђурића за ово предстижно признање коју су поднијели истакнути црногорски интелектуалци и културни посленици, као и Удружење ликовних умјетника Црне Горе.

Ђурића су за добитника Повеље „Иван Црнојевић“ предложили Павле Пејовић, Ратко Одаловић, Драшко Драгаш, Ненад Шошкић, Сенад Гачевић, Абаз Диздаревић, Бранислав Мићуновић, Александар Чиликов, Златко Гламочак, Анастазија Мирановић, Благота Ераковић, Милија Павићевић, Павле Горановић, Наташа Ђуровић, Љиљана Зековић и Слободан Маруновић, док је у име УЛУЦГ приједлог потписао предсједник Игор Ракчевић.

Слободан - Пуро Ђурић рођен је 1935. године на Цетињу, у породици која је генерацијама њедрила умјетнике. Као дјечак показивао је афинитете за музику и филм. Са четрнаест година уписао је Филмску школу у Загребу, а под утицајем загребачке ликовне сцене, уписује и чувену херцегновску Умјетничку школу. Касније завршава Педагошку академију и Културолошки факултет.

У периоду од 1965 - 1975. године запошљен је у Електроиндустрији “Обод” као графички и први црногорски индустријски дизајнер. Од 1975 - 1984. ради у Центру за културу Цетиње, гдје је именован за руководиоца Ликовног салона “13. новембар”, који у овом периоду  прераста у републички, а потом и у један од најреферентнијих југословенских ликовних салона. Током тог периода сакупљен је фонд Салона од преко 300 умјетничких дјела - слика, скулптура и графика познатих црногорских и југословенских стваралаца.

image

фото: Пријестоница

- фото: Пријестоница

Био је и графички уредник “Цетињског листа”. У овом периоду интензивно сарађује са издавачком кућом “Обод” Цетиње на графичком опремању великог броја књига овог издавача. У периоду од завршетка Умјетничке школе до преузимања мјеста градоначелника Цетиња радио је на многим документарним и играним филмовима као сценариста, организатор снимања и сценограф.

За градоначелника Цетиња изабран је 1984. године, у које вријеме  почиње обнова непокретних споменика културе и комплетне инфраструктуре историјског језгра Цетиња. У том периоду успјело се обновити и ревитализовати око 135 већих и мањих  споменика културе. Био је један од иницијатора и утемељивача Факултета ликовних умјетности на Цетињу.

Излагао је на 12 самосталних, преко 220 групних изложби у земљи и око 45 у иностранству. Добитник је многобројних награда од којих се издвајају : Прва награда за младе ликовне ствараоце Савјета за просвјету и културу Црне Горе 1956.  године, Награда ликовног салона “13. новембар” Цетиње 1968. и 1973. године,  Тринаестојулска награда за 1974. годину, те Тринаестоновембарска награда града Цетиња за 1981. годину.

Указом предсједника СФРЈ-а Јосипа Броза Тита одликован је Орденом заслуга за народ са сребрном звијездом за заслуге и постигнуте успјехе у раду од значаја за социјалистичку изградњу земље, и Орденом  Републике којим га је одликовало Предсједништво СФРЈ  за нарочите заслуге на пољу јавне дјелатности којом се доприноси општем напретку земље као Градоначелник Цетиња.

Одлуком Владе Црне Горе,  2010. године именован је за истакнутог црногрског културног ствараоца.

Слободан-Пуро Ђурић је уврштен у књигу миленијумског избора “Успјешни умјетници и дизајнери двадесетог вијека”, по избору и у издању Интернационалног Библиографског  центра Кембриџ, Енглеска, 2001. године.

Његова дјела налазе се у многим галеријама, збиркама музеја и приватним колекцијама у земљи и иностранству. Живи и ствара на Цетињу, Будви и Подгорици. Од 1963. године у браку је са Видом Калуђеровић, с којом има троје дјеце Ану, Мају и Мирка.

Повељу „Иван Црнојевић“ до сада су добили Младен Ломпар, Милован-Мило Јанковић, Веселин Вујовић, Душан Ј. Мартиновић, Новак Јовановић, Лука Лагатор, Павле Ђоновић, Миодраг Дадо Ђурић, Бранислав Мићуновић, Димитрије Поповић, Фудбалски клуб “Ловћен”, Растислав Врбенски, Дејан Савићевић, Марко Шпадијер и Милорад Поповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:42