/ -Фото: Илустрација
11/03/2022 u 13:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бијели слез је прави дар природе: Сјајан за детокс, а помаже и током мршања

Корухен бухелог слеза снижава холестерол и да може позитивно утицати на ниво шећера у крви

Бијели слез је прави дар од природе, а посебно је важан његов корен који је заправо и најљековитији дио биљке.

Добра ствар је што ову биљку можете гаити у својој башти или дворишту, као и у саксији на прозорској дасци - не захтијева посебну његу.

Бијели слез такође помаже у борби против проблема повезаних са гастроинтестиналним трактом. Kористи се за ублажавање тегоба код гастритиса, чирева и у присуству повећане киселости желуца. Доказано је да бијели слез помаже и при чишћењу организма и сјајан је за детоксикацију.

Још један бенефит за здравље јесте да коријен бијелог слеза снижава холестерол и да може позитивно утицати на ниво шећера у крви. Kористи се и за мршављење, јер регулише апетит и подстиче осјећај ситости.

Може се користити и за његовање тијела споља, на примјер у виду облога - код уједа инсеката, у присуству рана и опекотина. Помажу у отклањању болова у костима и мишићима.

Kоијрен белог слеза се користи и у козметологији, посједује регенеративни и хидратантни ефекат на кожу, помаже у борби против иритације и сувоће. Бијели слез се најчешће употребљава у виду чаја или сирупа за ублажавање кашља.

Чај је погодан за третирање теговба услед упале мокраћних путева, код дијарејеи упале грла, а ево како се припрема:

Супену кашику исјецканог коријена прелијте са 200 милилитара предходно прокуване и охлађене воде и уз повремено мућкање оставити 30-60 минута, а затим проциједити.

Више пута дневно попијте чај, а можете га засладити и са мало меда. Дјеци дајте по једну кашику млаког чаја на свака два сата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:29