Tablete, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
18/01/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da li su šumeće tablete zdrave i zašto ne

Suplementi u šumećem obliku treba da se uzimaju samo u dogovoru sa ljekarom, jer doza nikako ne može da bude ista za svakog pojedinca

Nikako ih ne konzumirajte na svoju ruku.

Iako možemo da ih kupimo čak i u supermarketima, stručnjaci poručuju da šumeće tablete ne treba konzumirati kao napitak, često umjesto soka. Skloni smo tome da napamet pijemo vitamine, bez prethodne provjere organizma i razgovora sa ljekarom. Ovo je postalo posebno popularno od početka pandemije korona virusa.

Suplementi u šumećem obliku treba da se uzimaju samo u dogovoru sa ljekarom, jer doza nikako ne može da bude ista za svakog pojedinca. Ako pročitate poleđinu pakovanja šumećih tableta, vidjećete da piše – dozvoljeno 1 ili 2 tablete dnevno. Međutim, postavlja se pitanje za koga je ta doza? Za dijete, za odraslu zdravu osobu, za osobu koja pati od nedostatka nekog vitamina?

Kako bi razriješili sumnje doktor Nikola Stojković je govorio o tome da li su šumeće tablete štetne po naše zdravlje, piše Zadovoljna.rs.

„Studije su pokazale da je bolje uzimati lijek u obliku tableta nego u obliku šumećih tableta. Razlog je taj što sadržaj natrijuma u ​​šumećim tabletama može biti opasan po naše zdravlje. Ako se konzumiraju svakodnevno, mogu čak povećati rizik od srčanih bolesti za 1 odsto.

Natrijum je jedan od glavnih hemijskih elemenata soli. Ako se uzimaju svakodnevno, ove rastvorljive tablete mogu premašiti 2 g natrijuma koliko je dnevna preporuka za unos od strane SZO. Na taj način, smatra se da one mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska onih koji ih konzumiraju.

Sve je učestalija primjena šumećih tableta jer su jednostavnije za upotrebu, ali obzirom na rizike koje mogu da izazovu, rijetko se savjetuju od strane ljekara.

Takođe, ono što je jako bitno jeste da je procenat apsorpcije aktivnih supstanci iz šumećih tableta manji nego kod drugih oblika ljekovitih supstanci, što je još jedan razlog za izbjegavanje.“

Šumeće tablete takođe mogu oštetiti vaše zube.

Istraživanje sprovedeno prije nekoliko godina na Univerzitetu u Helsinkiju o djelovanju osam vrsta šumećih vitamina pokazalo je da svi oni mogu imati korozivni učinak na zube. Dokazano je da sokovi puni šećera, kisela i gazirana pića kao što su koka kola ili zaslađena limunada mogu uzrokovati karijes, a pokazuje se da slične efekte na zube imaju i “zdravi”, ali gazirani vitaminski preparati.

Za potrebe istraživanja zubi su bili uronjeni u vitaminskim šumećim napicima stotinu sati i svi su, uključujući i napitke koji su sadržavali kalcijum (mineral važan za jake i zdrave zube), izazvali demineralizaciju. Ispiranjem minerala koji se nalaze u zubima oni postaju slabiji, porozniji i skloni oštećenjima.

Efekti na zube pokazali su se najgorima kod šumećih tableta vitamina C, koje su najjače uništavale dentin, unutrašnji sloj zuba koji se nalazi ispod gleđi.

Opasnost od oštećenja je veća i zato što ljudi vitaminske šumeće tablete najčešće uzimaju ujutro nakon doručka, nakon čega odmah peru zube, a tada su zubi i najosjetljiviji.

Konačno, vitaminske šumeće napitke, baš kao i sve ostale dodatke, treba kupovati na provjerenim mjestima, a ne u supermarketima po niskim cijenama. Oni nisu podložni redovnim testovima pa u njima ne mora biti ništa od vrijednih vitamina ili minerala, zbog kojih ih zapravo i kupujete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 01:24