Смрдљиви мартин / -ИЛУСТРАЦИЈА
25/10/2021 u 20:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ево како ћете се најлакше ослободити смрдибуба

Једном када пронађу идеално мjесто, ослобађаjу феромоне, хемиjске сигнале коjи маме jош смрдљивих буба да им се придруже. Доносимо рецепт за природно средство против смрдљивих мартина

У свиjету инсеката дошло jе до промjене на трону - досадне комарце коjи су харали љетом, с jесени су замиjениле смрдибубе или смрдљиви мартини.

Због изузетно неприjатног мириса коjи испуштаjу у тренутку када су угрожене добиле су помало погрдан назив - смрдибубе. Веома се лако препознаjу по задњем диjелу леђа коjи личи на штит, а њихова боjа зависи од врсте и варира од браон преко зелене све до жуте са црвеним или розе шарама.

Ове бубе су свеприсутне током љета, а како се ближи зима, оне се увлаче у кућу те их често можемо наћи на свjеже опраном вешу и завjесама.

Оне угрожаваjу усjеве и утичу на смањење приноса, међутим нису опасне за људе, не гризу и не размножаваjу се у затвореном, већ само траже мjесто да презиме.

А jедном када пронађу идеално мjесто, ослобађаjу феромоне, хемиjске сигнале коjи маме jош смрдљивих буба да им се придруже.

Природно средство против смрдљивих мартина:

-Прскалица (флашица са распрскивачем);

-прашак за пециво и вода

Уколико користите литарску флашу, требало би сипати jедну до двиjе кесице прашка за пециво, а у зависности од величине боце сами проциjените колико вам jе довољно. Сипаjте воду до пола, затим наспите прашак за пециво и кад "одшушти", односно када се смири реакциjа, напуните jе до врха и добро промућкаjте. Након тога можете кренути у прскање ваше баште.

Оно што се савjетуjе jесте да не користите старе празне флаше од санитарних средстава за чишћење или било каквих хемикалиjа. Ова мjешавина неће убити смрдибубе, али ће их ошамутити и дефинитивно растjерати. За потребе неког мањег врта или жардињера на тераси довољно jе овим природним средством прскати jедном недjељно. Уколико имате већу површину, можете сипати и у ручни распрскивач и третирати до два пута седмично.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:11