Витамин Ц
15/09/2022 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prednosti i mane svakodnevnog uzimanja vitamina C

Iako je našem tijelu potreban vitamin C, ono ga ne proizvodi, pa je konzumiranje hrane bogate vitaminom C poput brokolija, prokelja, jagoda, paprike i paradajza, ključna za cjelokupno zdravlje

Vitamin C je esencijalni vitamin važan za oporavak tjelesnih tkiva i održavanje imunskog sistema zdravim.

Iako je našem tijelu potreban vitamin C, ono ga ne proizvodi, pa je konzumiranje hrane bogate vitaminom C poput brokolija, prokelja, jagoda, paprike i paradajza, ključna za cjelokupno zdravlje.

Ali neki ljudi radije uzimaju dodatke ishrani, što može da ima prednosti, ali i nedostatke.

Antioksidativni efekti

Medicinski brat Šin Markeze ima preko 15 godina iskustva u radu sa pacijentima. On kaže da je vitamin C efikasan antioksidans koji eliminiše slobodne radikale u tijelu. Smanjuje oksidativni stres prouzrokovan dugotrajnom upalom nakon povrede ili infekcije.

Dnevna doza vitamina C, tvrdi Markeze, takođe može da pomogne u proizvodnji drugih prirodnih antioksidansa, uključujući vitamin E i tetrahidrobiopterin.

Pomoć prirodnom imunskom sistemu

Ljudski imunski sistem pomaže u borbi protiv infekcija, uništavanju stranih tijela i smanjenju rizika od bolesti, ali i dalje je potrebna pomoć koja može da dođe u oblika intravenozne primjene, ishrane bogate vitaminom C i drugih hranljivim supstancama.

„Vitamin C poboljšava efekat imunskih ćelija kao što su fagociti i neutrofile. Dnevni unos vitamina C takođe može da pomogne da se očiste mrtve imunske ćelije nakon infekcije, sprjčavajući štetu od nakupljanja nusproizvoda imunske aktivnosti“, ističe Markeze.

Smanjen rizik od očnih bolesti

Uzimanje dodataka vitamina C navodno može da smanji rizik od očnih bolesti kao što su makularna degeneracija i katarakta.

„Malo je vjerovatno da dodaci vitamina C mogu da izliječe oštećenje oka povezano sa starenjem, ali mogu da pomognu u smanjenju rizika od smanjene vidne oštrine kasnije u životu“, dodaje Markeze.

Povećan rizik od bubrežnih kamenaca

Dnevni unos vitamina C ne preporučuje se svima jer može da poveća rizik od nekih štetnih efekata.

Istraživanja su pokazala da visoke doze vitamina C koje se unose svaki dan povećavaju rizik od bubrežnih kamenaca za više od 20 odsto.

Rizik od interakcija lekova

Dnevni dodatak vitamina C obično je bezbjedan, a višak se eliminiše putem urina.

Međutim, nepotrebno visoki nivoi vitamina C mogu da se akumuliraju u tijelu tokom vremena i prouzrokuju probleme kao što su grčevi u želucu, povraćanje, gorušica i dijareja.

- Povećanu nivoi vitamina C mogu da budu opasne u kombinaciji sa drugim ljekovima, poput statina, vrsta ljekova protiv holesterola, lijeka za razređivanje krvi varfarina i hormonske zamjenske terapije poput estrogena, upozorio je Markeze,  piše Index, prenosi N1 Zagreb.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:02