/ Фото: Илустрација
04/02/2022 u 18:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ротквице у служби здравља: Чувари јетре и савезници фит форме

Ротквице садрже врло мало калорија, због чега су одлична намирница за пролећно чишћење организма

Ротквице нису само укусне, већ су и пуне витамина и минерала.

Ово поврће организам снабдијева калијумом, витамином Ц, селеном и фолном киселином.

Ротквице садрже врло мало калорија, због чега су одлична намирница за пролећно чишћење организма.

Сумпорни хетерозиди дају ротквици специфичан мирис и љутину, а што је ротквица љућа, то је здравија и кориснија за организам.

Ово су разлози због којих треба уврстити ротквице у намирнице које често конзумирате.

Ротквица потиче из Азије гдје се узгајала и брала још прије 3000 година. 

Заштитник тела

Црвена боја ротквице потиче од пигмента антоцијана. Ова материја је снажан антиоксиданс који чува ћелије од распадања и гарантује здравље цијелог тијела.

Подстиче пробаву

Љуткасти укус ротквице подстиче лучење желудачних сокова, због чега се обично служи у салатама или напицима, односно као "аперитив" који отвара апетит. Уз то покреће пробаву и рад цријева, а посебно се препоручује особама које имају проблем с тврдом столицом.

Савезник фит форме

У сто грама ротквица налази се само 16 калорија јер чак 95 посто плода чини вода, тако да у овој љуткастој намирници можете уживати без задршке ако држите дијету. Ово поврће одличан је извор витамина Ц, дијеталних влакана, калијума и фолата, који дају енергију и јачају имунитет.

Антибактеријско дејство

Сок од свјеже ротквице циједио се за лијечење жучи, а показао се посебно корисним у излучивању слузи из дисајних органа током сезонских болести, као што су бронхитис и прехлада. Неки стручњаци тврде да је, уз антибактеријска својства, ротквица моћно средство против кашља и главобоља.

Чувар јетре

Ротквица садржи материје које неутрализују билирубин у јетри због чега је одлично средство у борби против жутице. Уз то је одлична намирнице за пролећну детоксикацију – без обзира једете ли је сирову, циједите сок или додајте напицима за чишћење организма од накупљених токсина.

Наравно, због љутине појачана конзумација ротквица не препоручује се особама које имају осјетљиву слузницу желуца и болести попут чира, као ни бубрежним болесницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:14