/ PROFIMEDIA, CORBIS - FOTO: PROFIMEDIA
15/01/2023 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zašto ne treba pretjerivati sa konzumiranjem voća

Voće sadrži ugljene hidrate tako da je ravnoteža ključna

Činjenica je da konzumiranje voća ima brojne prednosti, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, treba paziti da ne pretjerate.

- Konzumiranje prevelike količine voća može uzrokovati da jedete manje druge hrane, koje sadrže zdrave masti i proteine. Nedostatak nutrijenata može biti jako štetno. Ukoliko odjednom pojedete previše voća, nivo šećera u krvi će se naglo povećati, zbog čega ćete ćete dodatno žudjeti za hranom i tako nastaje problem- rekla je nutricionistkinja Boni Njuvlin za magazin Eat This, Not That.

Voće sadrži ugljene hidrate tako da je ravnoteža ključna. Treba da uzmete u obzir veličinu porcije te da voće kombinujete s nekom namirnicom koja je izvor proteina, vlakana ili zdravih masti.

- Ljudi koji imaju probleme s radom crijeva bi trebalo bi da razgovarate s ljekarom kako bi on odredio koju vrstu voća će najbolje podnijeti te da li bi trebala postojati bilo kakva organičenja u konzumiranju voća- dodala je, piše klix.ba.

Neki vjeruju da je cijeđenje soka bolje od jedenja cijelog voća i povrća jer vaše tijelo može bolje apsorbirati hranjive tvari, a to vašem probavnom sistemu daje odmor od probave vlakana.

Kažu da cijeđenje soka može smanjiti rizik od raka, ojačati imunološki sustav, ukloniti toksine iz tijela, pomoći probavi i pomoći vam da smršate. Međutim, nema naučnih dokaza da su cijeđeni sokovi zdraviji od soka koji dobijete jedući samo voće ili povrće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:33