Бубњеви корисни дјеци / -ИЛУСТРАЦИЈА
20/10/2021 u 06:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дјеца уз бубњеве развијају интелигентнију

Стручњаци тврде да уопште није битно који инструмент дијете свира, јер ће у сваком случају развити подједнако лијеву и десну хемисферу мозга, што утиче и на интелигенцију

Моторика може да се вјежба и уз бубњеве. Стручњаци тврде да уопште није битно који инструмент дијете свира, јер ће у сваком случају развити подједнако лијеву и десну хемисферу мозга, што утиче и на развој интелигенције.

Коста има 11 година, слуша све, од хип-хопа до рокенрола. За бубњеве се заинтересовао још док је био у вртићу. Прилику да вежба на прави начин добио је прије око годину дана у бубњарској радионици Горана Љубоје. За сваки нови ритам, каже, потребно је вријеме.

"Нон-стоп мора да се вјежба, мало код куће мало на часу, наставник помаже и научи се", прича Коста Станисављевић.

У радионицу долази једном недјељно, што је уклопио са тениским тренинзима.

Тврди да му спорт помаже у свирању, али и обрнуто, нарочито за концентрацију у игри.

"Тенис тренирам пет пута недјељно, и види се да стварно много помаже око координације и енергије, као и бубњеви за тенис", додаје Коста.

Костини родитељи мисле да је важно да дијете свира неки инструмент, без обзира на то да ли ће се у будућности бавити музиком.

"Значај било ког инструмента је да се подједнако развијају и лијева и десна хемисфера мозга, код дјеце се развија већи број синапси и то јако утиче на интелигенцију. Зато родитељи укључите вашу дјецу у свијет музике, шта год желе, није важно шта, важно је само да се свира", рекла је Костина мајка Вања Станисављевић.

Не долазе само дјеца и тинејџери у ову музичку радионицу.

"Долазе и старији, да кажемо моје годиште - пошто бубањ је љековит, то је антистрес, тако да долази доста и старијих на терапију што се каже", испричао је наставник Горан Љубоја, преноси РТС.

Свако ко дође да вјежба, има различите мотиве, али и приступ инструменту. Уосталом, и у свијету професионалних бубњара не постоје два која свирају потпуно исто, тврде познаваоци.

"Сви су различити, прво иде мoторика, сједење, покрети да то буде синхронизовано. Однос са палицом али све кроз ритмове, увијек се учи неки ритам па се онда побољшава техника и све остало. Ритмови су ти који вас побољшавају", додаје Љубоја.

Харизматични бубњар Стјуарт Коупленд једном приликом изјавио је да се бубњеви најлакши инструмент за савладати а легендарни Џеф Поркаро да је трему и нервозу искористио за духове на добошу.

Прича се да је тако настала чувена пјесма Розена. Корак даље отишао је београдски бубњар Миодраг Бујошевић када је за себе, скромно рекао:"Ако сам могао ја да научим да свирам бубњеве, онда може свако".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:48