04/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lažne vijesti zaraznije od korone

Dobro poznato lice sa malih ekrana postalo je prijatelj mnogih domova čiji ukućani počinju dan uz Uranak na K1 televiziji
Prepoznatljiv osmjeh, harizma, a prije svega stav prema poslu, kolegama i publici, pozicionirale su je u sam vrh novinarske profesije čijim vodama uspješno pliva već dvije decenije.
Dobro poznato lice sa malih ekrana postalo je prijatelj mnogih domova čiji ukućani počinju dan uz jutarnje vijesti. Velikim trudom, posvećenošću, ali i standradima koje postavlja godinama, kada je ovaj TV format u pitanju, uspjela je da izgradi sebe u poslovnom svijetu. Ime Jovane Joksimović odavno je sinonim za najkvalitetniji jutarnji program čija popularnost godinama ne jenjava.
Posao koji se radi iz ljubavi, ne pada teško, pa tako i Jovana uživa u priči sa sagovornicima svakodnevno, otkrivajući i ukazujući na teme i probleme koji se tiču svakog od nas.
Od jutarnjeg programa na RTS-u, Pinki, Prvoj TV, Jovana nas danas obavještava o svim aktuelnostima u Uranku na K1 televiziji, a u intervjuu za „Dan” priča o novinarskom poslu, današnjim izazovima, saradnicima...
Umjesto očekivanog „Dobro jutro, svanuo je lijep i sunčan dan, program počinje podacima koliko je preminulih, a koliko novozaraženih od korona visrusa. Da li Uranak teži boljim vijestima?
- Čitav svijet teži boljim vijestima, ali teško da mi tu možemo da pomognemo. Ono što možemo, jeste da u pravom trenutku ljudima sopštimo tačne vijesti, vijesti na osnovu kojih mogu sami da zaključe i kakav je svijet i kako je njima u njemu. To je važan posao, to što radimo, prije svega zato što je virus lažnih vijesti, virus raznih teorija zavjere, danas i rašireniji od korona virusa.
Koliko je zahtjevan novinarski posao u vrijeme korone, a pogotovu jutarnji program koji bi trebalo da bude pokretač energije za cijeli dan?
- Osnovna riječ koja ide uz novinarski posao jeste, u svako vrijeme, odgovornost. Mi smo ti koji moraju da svojim čitaocima, gledaocima, da daju punu informaciju, ono što stvarno jeste, jer, svaki put kada mi pogriješimo, kada ih zbunimo, ne kažemo sve, oni su, suštinski, ostavljeni na milost i nemilost onima koji i nemaju drugu namjeru nego da ih lažu i njima manipulišu. Zato, odgovornost, na prvom mjestu, onda sve ostalo.
Nekako je nakon napuštanja Prve bilo očekivano gdje ćete preći da radite, da li se na K1 osjećate kao kod svoje kuće?
- Gdje god da sam radila osjećala sam se kao kod kuće, tako da se ništa nije promijenilo. Moja emisija je autorska, moja, mog tima, i mi nikada i nismo mogli da to radimo za nekog drugog, uvijek smo radili za nas. S druge strane, na K1 se ta porodica proširila, jer sada nije samo moj program, moj, moje je, na neki način i sve drugo što se na toj televiziji radi. Moji su i ti ljudi, ta porodica, sa kojom dijelim iste snove. One o tome da budemo najbolji.
Kakva je saradnja s Željkom? Koliko on utiče na tok Vaše emisije? Da li tražite savjet od njega i u kojim situacijama?
- Kada razmišljam o nama, nikada mi na pamet ne padne riječ „saradnja”. Saradnja je za poslovne partnere, kolege, saradnike, a mi smo mnogo više od toga. Mi smo porodica, mi smo sve ono što jednu porodicu čini pravom malom tvrđavom, utočištem i ishodištem. To, opet, znači da smo tu jedno za drugo, šta god da radimo. Kao podrška i prijateljstvo, prije svega. Savjeti su samo šlag na tortu.
Da li sami birate svoje saradnike i na osnovu čega?
- Uvijek. I zanima me, prije svega posvećenost. Ovo je zanat, sve može da se nauči, osim posvećenosti, želje, stava. A stav koji ja tražim je da niko, od mene pa do poslednjeg saradnika, nikada ne pomisli da je veći od posla koji radimo.
Kako vam sada izgledaju jutra bez Srđana nakon 15 godina zajedničkog rada? Osim matučnih kuća da li se promijenilo nešto u vašem odnosu? Nedostaje li vam podrška kolege iz studija u Uranku?
- Na početku je bilo vrlo čudno, dugo smo nas dvoje bili zajedno, ali sada se, polako, već navikavam, što nikako ne znači da mi on neće uvijek nedostajati. Mi smo životni prijatelji, i to ćemo ostati, šta god bilo ko od nas da radi.
Sarađujete li sa ostalim kolegama na K1 koji imaju svoje autorske emisije?
- Naravno. Kao što sam rekla, mi smo neka vrsta porodice, cilj nam je isti, snovi ogromni, i sve što radimo radimo zajedno, od ideje za neku emisiju, pa do njene realizacije. Ako hoćemo da budemo najbolji, a hoćemo, drugačije ne može.
Koga vidite kao najobziljniju konkurenciju, ako uopšte posao doživljavate kroz takmičenje?
- Cijela priča o uspjehu, ubijeđena sam, svodi se, isključivo, na takmičenje sa samim sobom. I od tvoje sposobnosti da ljestvicu sam podižeš, da uvijek hoćeš više, ne od drugih, nego od sebe. I to radim. Takmičim se sa Jovanom Joksimović, svaki dan.
Da li je uloga novinarke u filmu o Tomi odavno bila rezervisana za Vas. Kako ste se snašli? Da li ćete je ponoviti u istom ili nekom sličnom projektu?
- Nemam sličnih ambicija, ta uloga je slučajnost, posledica činjenice da sam bila na snimanju u trenutku kada je bilo potrebno da neko igra novinarku, i to je sve.
Da li imate tremu kad se ili dok se ne upale kamere? Kako je prevazilazite?
- Imam odgovornost, o čemu sam već pričala. I ona me tjera ne na tremu nego na koncentrisanost i provjeravanje svake sitnice. Kad se upale kamere ko je Jovana Joksimović? A kad se ugase?
- Ista žena, s jednom sitnom razlikom. Kada se kamere ugase, trudim se da me vide samo prijatelji i porodica.
A.S. Foto: Miša Obradović/K1 Promo



Hoću da budem još bolja

Hoću da budem još bolja
Da li ste osmislili jutarnji program jer ga još nije bilo u programskoj šemi nove televizije ili je to definitivno forma koja vama prija i u kojoj se dobro snalazite? Da li ste poželjeli da osmislite svoju autorsku emisiju u nekom drugom formatu?
- Jutarnji program je nešto u čemu nisam još uradila sve ono što mislim da bi trebalo da uradim, to je forma u kojoj granice zavise samo od tebe i tvoje sposobnosti, ozbiljan profesionalni izazov, i to je bio osnovni motiv zbog kojeg ga još radim. Hoću, jednostavno, da budem još bolja. A sve ostalo naravno da mi se mota po glavi, pa ćemo da vidimo.


Minja je najveći profesionalac kojeg znam
Manja je najveći profesionalac
kojeg znam

Da li je Manja Grčić ispunila Vaša očekivanja petkom?
- Sva moja očekivanja Manja je odavno ispunila, ona je vjerovatno najveći profesionalac kojeg sam upoznala, tako da je njena emisija petkom samo logičan nastavak, koji je kvalitetan u istoj mjeri kao i sve ostalo što radi.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:53