Сташа Николић / -Сташа Николић
21/10/2021 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сташа Николић школовање наставља у Русији

Глумица је прошла велики приjемни испит на руском jезику међу 1.000 Руса, а уписала се као jедини странац

Нишлиjка и млада српска глумица Станислава Сташа Николић изабрана jе међу 1.000 кандидата да настави своjе школовање у Москви, на познатоj МХТ академиjи, коjу су основали чувени Станиславски и Вахтангов.

Како каже, прошла jе велики приjемни испит на руском jезику, било jе око 1.000 Руса, а она jе уписала као jедини странац. Николићева jе претходно завршила Факултет драмских умjетности у Београду, коjи jе уписала са само 17 година, а из ове образовне установе пониjела jе са собом награде за наjбољу глуму, за студента са наjвишим просjеком, као и за наjбољу дикциjу.

Иако изузетно млада глумица, своj печат jе већ оставила у броjним проjектима коjи су настали у Србиjи, а онаj коjи jоj jе донио популарност jесте сериjа "Тате" у коjоj тумачи улогу Иве. Осим тога, њен таленат jе препознат и у позоришноj умjетности, па jе тако изабрана као jедна од троjе стипендиста Београдског драмског позоришта, а тамо jе остварила запажену улогу у представи "Идеалан муж" Оскара Ваjлда, у режиjи Предрага Штрпца. Према риjечима Николићеве, прилика да студира у Русиjи представља jоj велико задовољство, првенствено jер jе велики љубитељ руске културе, писаца и филмова.

-Жељела сам да градим своjу кариjеру овде, већ сам неколико пута била у Русиjи, на фестивалима, осетила њихов дух и менталитет и то ми се jако допало. Схватила сам да jе наjквалитетниjи начин за то почети од школе глуме у Русиjи, коjа jе по моjим схватањима наjбоља. Овдjе jе генерално за глуму jако велика конкуренциjа, много већа него у Србиjи, али и има много више проjеката- казала jе Николићева за "Независне".

Како каже, она сада студира на jедном од четири наjбоља института у Москви.

-Било jе jако тешко уписати, а jош теже студирати на страном jезику. Jа планирам да наставим паралелно кариjеру у Србиjи, пошто већ имам у припреми неколико проjеката. Паралелно с тим овдjе радим кастинге. Jако jе тешко и напорно, али сама сам то бирала, па некако не могу да се жалим - изjавила jе Николићева.

Посебно jоj jе било тешко оставити приjатеље, породицу и све што jе веже за Србиjу, али како каже, на моменте jоj буде jако тешко, а на моменте прелиjепо. Ипак, свакако jе психички притисак наjтежи.

-Jа сам активно у Москви око три мjесеца, а требало би да останем до Нове године, уколико се нешто не промиjени. Не знам како ће све изгледати, таква jе професиjа, неизвjесна, али да jе ово велико искуство за мене - свакако jесте, а само кроз нова искуства можемо напредовати као глумци - поjаснила jе Николићева.

Према њеним риjечима, и у Србиjи jе имала доста посла и обавеза.

-Моjе искуство у Србиjи jе било интензивно, пошто сам константно морала да уклапам рад и академиjу. Снимали смо jако дуго сериjу 'Тате', то jе за мене била велика пракса пред камером, као и друге сериjе коjе сам радила. Ипак, посебно ми jе драго што сам радила и у позоришту и на телевизиjи - казала jе она.

Нагласила jе да jе стипендиjа Београдског драмског позоришта велика ствар за њу.

-Београдско драмско позориште jе постало моjа кућа и тамо се осjећам предивно. Сада jе то позориште у великом успону и има регионалну сарадњу са другим позориштима и умjетницима широм Европе, што се на краjу и поклапа са моjим жељама и будућим циљевима - закључила jе Николићева.

Извор Независне

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:09