Чоколадни пишингер / - SHUTTERSTOCK
16/05/2022 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чоколадни пишингер

Овај обичан и једноставан, али колач савршено упарених укуса чоколаде, шећера, путера и орашастих плодова измислили су чувени бечки посластичари, отац и син Леополд и Оскар Пишингер

Пишингер обланде су биле хит генерације педесетих година.

Овај обичан и једноставан, али колач савршено упарених укуса чоколаде, шећера, путера и орашастих плодова измислили су чувени бечки посластичари, отац и син Леополд и Оскар Пишингер.

Због те једноставности чоколадни карамел пишингер је често прављен и она му није сметала да буде на добром гласу као „краљ обланди“.

Састојци:

1 веће паковање обланди

6 јаја

250 гр путера или маргарина

300 гр шећера

250 гр чоколаде за кување (минимум 40% какаоа)

За глазуру:

200 мл слатке павлаке

150 гр чоколаде за кување (минимум 40% какаоа)

мало печених сјецканих љешника за посипање

image

Чоколадни пишингер

- SHUTTERSTOCK

Припрема:

КОРАК 1: Фил за обланде: У металној шерпи миксером умутити јаја и шећер. Шерпу са умућеним јајима ставити у другу нешто већу шерпу са водом која ври, и то тако да вода доње шерпе буде прст, два испод дна шерпе са јајима. Уз непрекидно мијешање ручном мјешалицом, јаја кувати на пари 10 минута. Потом додати чоколаду за кување и наставити, уз стално мијешање, кување на пари наредних 10 минута, све док се чоколада не растопи и док се не добије фин густи крем. Знаћете да је фил готов када испод варјаче, која се превуче по дну шерпе, остане видљив траг. Тада треба додати путер или маргарин уз мијешање варјачом док се не растопи.

КОРАК 2: Скинути фил са ватре и сачекати да постане млак. Дакле, почети филовање кремом који није ни врућ ни хладан, већ млак. Обланде окренути тако да равна страна буде на доље, па наносити крем на горњу – храпаву страну и размазивањем попуњавати све отворе. Нафиловану обланду преклопити сљедећом и благо притиснути рукама да се „залијепи“. Све то понављати, водећи рачуна да се фил равномјерно распореди и покрије површине свих пет обланди, колико их је у паковању. На крају обланде притиснути неким предметом преко цијеле површине и оставити два сата да се стегну у фрижидеру.

КОРАК 3: Фил за глазуру: Слатку павлаку загријати да проври, смањити ватру, па додати чоколаду и непрестано мијешати све док се чоколада не отопи. Прохладити је и када буде млака прелити и „развући“ по цијелој површини пишингера. Зарад лепог изгледа, али и бољег укуса, може се по жељи посути насецканим лешником или неким другим орашастим плодовима. Када се глазура стегне, пишингер изрезати на колачиће и послужити.

Напомена: Ако желите, можете корак 3 прескочити, односно глазуру изоставити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:51