Sastojci za dvije kore:
10 bjelanaca
10 kašika šećera
četiri kašike brašna
200 grama mljevenih oraha
ZA FIL:
600 ml mlijeka
10 žumanaca
100 grama gustina
10 kašika šećera
150 grama mljevenih oraha
250 grama margarina
Kako pripremiti:
Umutite pet bjelanaca sa pet kašika šećera u čvrst snijeg, zatim dodajte dvije kašike brašna i 100 grama mljevenih oraha.
U pleh 25 x 30 cm stavite papir za pečenje, pa istresite smjesu za koru i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni.
Smanjite temperaturu na 180 i pecite oko 20 minuta. Dok se ova korica peče, pripremite na isti način i drugu, pa i nju ispecite.
Pomiješajte žumanca, gustin i šećer, dodajte malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da proključa i zakuvajte žumanca.
Mešajte na srednjoj vatri dok se ne gusne, pa sklonite sa vatre, prekrijte folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se fil ohladio, umutite omekšali margarin i dodajte ga ohlađenom kremu.
Zatim dodajte mljevene orahe i sjedinite. Korice presjecite po dužini, pa nafilujte četiri uske i duge korice.
Fila ima dovoljno i za korice i oko torte.
Dekorišite po želji.